Extraszűz olívaolaj
"Az olaszok szerint az a jó, ha legalább két extra szűz olívaolajat tartunk otthon” - mondja Giuseppe. Egy olcsóbb olajat a főzésre, és egy jobb minőségűt ízesítésre, salátákra. Olívaolaj-rajongók beszerezhetnek egy lágyabbat, és egy testesebbet, pusztán az ízesítésre."
Az extraszűz olívaolaj nemcsak egészséges, hanem ízletes választás is minden konyhába. Bár relatív magas füstölési pontja miatt (180°C) technikailag főzésre is alkalmas, az igazán jó minőségű olívaolajat inkább ételek megkoronázására ajánljuk, mivel főzés közben veszít gazdag aromájából.
A csúcsminőségű extraszűz olívaolaj fűszerként is használható: tálaláskor levesekre, tésztákra, salátákra, halakra és húsokra önthetjük, vagy egyszerűen mártogassunk bele jóféle kenyeret. Fontos, hogy adagolása mindig óvatos legyen, hiszen az igazán jó minőségű alapanyagból az erőteljesebb aroma miatt kevesebb is elegendő - ezáltal költséghatékonyabb is egy gyenge olívaolajnál.
A prémium extraszűz olívaolaj tulajdonságai közé tartozik, hogy számos egészségre előnyös hatása van, többek között a magas antioxidáns / polifenoltartalom. Ezek az összetevők segíthetnek a szív- és érrendszer valamint a belek mikrobiomjának védelmében, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és hozzájárulhatnak az általános egészségi állapot javításához.
Figyelem! Az extraszűz olívaolajat sose tartsuk hosszútávon átlátszó, zárókupak nélküli üvegben, mert a fény és az oxigén hatására az olaj minősége romolhat!