Pisztáciás-bergamottos paccheri
Az ízek lágyak és harmonikusak, nem tolakodóak. A paradicsom frissít és könnyít az egyébként zsírszegény ricotta túrón, de nem nyomja le a pisztáciát.
Hozzávalók (4 adag)
400 g bergamottos paccheri
250 g ricotta
100% pisztácia paszta (kb 2 evőkanál)
10 g pörkölt pisztáciatöret (kb egy evőkanál)
20-25 db koktélparadicsom
só
Elkészítés
A bergamottos paccheri tésztát 17-18 percig főzzük sós vízben (1 liter víz / 100 g tészta) közepes lángon. Időnként nagyon óvatosan keverjük meg.
Egy magas falu teflon serpenyőbe tegyük a ricotta-t egy evőkanál extraszűz olívaolajjal. Akkor melegítsünk rá, amikor a tészta már 12-15 perce fő (épp hogy langyos legyen). Egy szilikon spatulával nyomjuk össze a ricotta-t, tegyünk rá 2 evőkanál 100% pisztácia pasztát, 2 kanál főzővizet és egy csipetnyi sóval dolgozzuk össze. Emeljük ki a tésztát, tegyük a serpenyőbe és óvatosan, de alaposan keverjük össze. Tálaljuk, szórjuk rá a pirított pisztácia töretet és a negyedekre vágott koktélparadicsomokat.
Ha nincs bergamottos tészta, lehet pár csepp bergamott esszenciát használni vagy a fent említett olajat egy evőkanál bergamottos olívaolajjal lehet helyettesíteni.
Annyi idő alatt készül el minden, amennyi idő alatt megfő a tészta. Fehérborral ajánlott fogyasztani, egy friss furminttal vagy egy fiatal chardonnay-vel!
Nálam bekerült az állandó családi étlapra!
Buon appetito!
Giuseppe
A recept elkészítéséhez javasolt hozzávalók:
Bergamottal ízesített extraszűz olívaolaj
Bor ajánlásunk:
San Marzano - Il Pumo Chardonnay Puglia IGP
Nagy, szürke márványasztalon gyúrta mindig össze a tésztát és gyerekkoromban én is segédkeztem abban,hogy jó lisztes legyen a konyha padlója.
Kijelenthetjük, hogy a magyar tésztafőző szokások nem teljesen egyeznek meg az olaszokéval. Vannak dolgok, amikre az olaszok nagyon kényesek, az egyik mindenképpen a tészta helyes főzése, de persze még van egy pár.