Angela néni tojásos tészta receptje
Nagy, szürke márványasztalon gyúrta mindig össze a tésztát és gyerekkoromban én is segédkeztem abban,hogy jó lisztes legyen a konyha padlója.
Ő többnyire Spaghetti alla chitarra-t készített, mivel ez városunk egyik klasszikus, ünnepi tésztája. A megmaradt tésztanyesedékekből pedig főzelékekbe való, szárított tésztabetétet készített. A Spaghetti alla chitarra tészta paradicsomos mártást kapott egészen apró, kézzel készített darált hús"bogyókkal", a helyi hagyományok szerint (Chitarra con le pallottine).
Angela néni 10 tojásos tésztát készített. Ha megkérdezted tőle, hogy mennyi liszt kell hozzá, csak annyit válaszolt: "Amennyit felvesz fiam!" Jelzésként, hogy nincs két egyforma tojás, gyakorolni kell a mesterséget ahhoz, hogy kitanuljuk a tészta készítést. Válasszunk egyforma méretű, friss tojásokat és állítsuk össze a lisztkeveréket, egy tojáshoz 100 g lisztet számoljunk.
Lisztkeverék:
50% durumliszt, 50% BL-55 finomliszt
csipet só
A tojásokat helyezzük egy keverőtálba és szitáljuk bele a lisztet. A lisztből tegyünk félre 1-2 kanálnyi mennyiséget. Keverjük addig, ameddig nem kapunk egy gombócot, majd tegyük ki gyúródeszkára és kezdjük átdolgozni a tenyerünk alsó részével, ameddig homogén masszát nem kapunk. A tésztának nem szabad ragadnia, ezért a félretett lisztet szükség esetén adjuk hozzá és dolgozzuk bele a tésztába kis adagokban. Frissentartó fóliában hagyjuk pihenni fél órát a pulton vagy amennyiben később szeretnénk felhasználni, tegyük hűtőbe. Felhasználás előtt gyúrjuk át újra, amennyiben még ragacsosnak érezzük, adjunk hozzá kevés lisztet és gyúrjuk simára.
A nyújtáshoz és vágáshoz használhatunk tésztagépet és a hozzávaló vágófejeket a kívánt szélességben. A friss tésztát, ha jól megszárítjuk, hónapokig tudjuk tárolni zárt dobozban. Amennyiben sok tésztát szeretnél szárítani és kevés a rendelkezésre álló hely, a tésztaszárító állvány jó megoldás lehet.
A házi tészta vastagságtól függően 4-5 perc főzést igényel.
A recept elkészítéséhez javasolt hozzávalók, eszközök:
Imperia Ipasta tésztagép 2 vágófejjel
Stendipasta tésztaszárító állvány
Spaghetti, sajt, bors: a cacio e pepe (a carbonara, az amatriciana és a gricia mellett) a nagy római tészták egyike. Három elem, igencsak letisztult képlet, egyszerűnek mégsem nevezhető. A jó alapanyag mellett elengedhetetlen a megfelelő technológia.