Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Sfoglia Guttiau Nero - Szardínia szigeti extravékony fekete lepénykenyér, 100g

Sfoglia Guttiau Nero - Szardínia szigeti extravékony fekete lepénykenyér, 100g
Sfoglia Guttiau Nero - Szardínia szigeti extravékony fekete lepénykenyér, 100g

Ezt a vékony kenyeret még a klasszikus guttiaunál is vékonyabbra készítik, hogy az illata még erőteljesebb legyen. Ízletes és könnyű, a guttiau kenyérlapok bármilyen recepttel kombinálva fogyaszthatók, izgalmas snackként vagy finom aperitifek kísérőjeként.

A sfoglie di pane guttiau a szardíniai lepénykenyér különleges változata. Egyedülálló eljárással állítják elő, amelyből karakteres állagú és ízű, kinézetében pergamenre emlékeztető kenyeret kapnak. Csak kicsit módosítják a szardíniai lepénykenyér hagyományos receptjét, mégis összetéveszthetetlen ízt és aromát ad a terméknek.

2 000 Ft
Egységár: 20 000 Ft/kg
Nincs készleten
Részletek

A sfoglia guttiau ízesített változatban is kapható, ami úgy készül, hogy még a második sütés előtt szárított ízesítőket adnak a lepénykenyérhez. Az oregáno vagy rozmaring finom változatosságot biztosítanak a szárd kenyérnek és még több ízkombinációt kínálnak ehhez a fantasztikus ételhez.

 

A guttiau kenyér a pane carasau még aromásabb és ízletesebb változata, mivel olívaolajjal ízesítik és enyhén sózzák a felületét a második sütés előtt. Maga a név, a "guttiau" a szárd dialektusban "csepegtetett"-et jelent, jelezve, hogy a kenyeret olívaolajjal áztatják. Eredetileg olvasztott disznózsírt csepegtettek a carasau lapjaira, majd sót szórtak a felületre; ma disznózsír helyett olívaolajat használnak, de az illata és íze változatlan! Legfőképpen snackként fogyasztják, de szalámival és sajttal is szokták tálalni.

A pane carasau eredete a nuragikus korba, az i.e. 1900-730 körüli időszakra vezethető vissza, a kenyér maradványait megtalálták a nurághok (hagyományos szardíniai kőépületek) régészeti ásatásai során. Hosszú eltarthatósága miatt (akár egy évig is eláll, ha szárazon tartják), a pane carasau egykor a szardíniai pásztorok alapvető tápláléka volt, amikor felhajtották a nyájat a hegyi legelőkre.

A pane carasau teljes elkészítési folyamatát szárd nyelven Sa Cottának nevezik; a sziget hagyományaiban a Sa Cotta mindig is az együttlét és a közös tevékenység pillanata volt, amelyben sokszor nemcsak a családtagok, hanem a szomszédság is részt vett. A carasau kenyér receptje és elkészítési módja nemzedékről nemzedékre öröklődött egészen napjainkig.

Népszerű olasz elnevezése a carta (da) musica, azaz kotta, mert azt mondják róla, hogy sütés előtt olyan vékony, hogy egy kotta is olvasható rajta keresztül.

A pane carasaut a szardíniai konyha másik klasszikusának, a pane frattaunak az elkészítéséhez is használják, ami egy lasagne stílusú étel. A kenyérlapokat forró vízbe áztatják, majd paradicsomszósszal és pecorino Sardo sajttal rétegzik.

Adatok
Készítő
Masserie Sardi
Kiszerelés
100g
Származási ország
Olaszország
Összetevők
kétszer őrölt durumbúza, víz, olívaolaj (18%), só, aktív szén (1,1%), sörélesztő Nyomokban szóját és mustárt tartalmazhat.
Hasonló termékek