Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Pane Guttiau Nero - Szardínia szigeti olívaolajos fekete lepénykenyér, 250g
Pane Guttiau Nero - Szardínia szigeti olívaolajos fekete lepénykenyér, 250g
2 000 Ft

Pane Guttiau Nero - Szardínia szigeti olívaolajos fekete lepénykenyér, 250g

A lepénykenyér fekete színét az aktív szén adja.

 

A guttiau kenyér a pane carasau még aromásabb és ízletesebb változata, mivel olívaolajjal ízesítik és enyhén sózzák a felületét a második sütés előtt. Maga a név, a "guttiau" a szárd dialektusban "csepegtetett"-et jelent, jelezve, hogy a kenyeret olívaolajjal áztatják. Eredetileg olvasztott disznózsírt csepegtettek a carasau lapjaira, majd sót szórtak a felületre; ma disznózsír helyett olívaolajat használnak, de az illata és íze változatlan! Legfőképpen snackként fogyasztják, de szalámival és sajttal is szokták tálalni.

2 000 Ft
Egységár: 8 000 Ft/kg
Részletek

A pane guttiau ízesített változatban is kapható, ami úgy készül, hogy még a második sütés előtt szárított ízesítőket adnak a lepénykenyérhez. A chilipaprika, hagyma vagy rozmaring finom változatosságot biztosítanak a szárd kenyérnek és még több ízkombinációt kínálnak ehhez a fantasztikus ételhez.

 

A pane carasau eredete a nuragikus korba, az i.e. 1900-730 körüli időszakra vezethető vissza, a kenyér maradványait megtalálták a nurághok (hagyományos szardíniai kőépületek) régészeti ásatásai során. Hosszú eltarthatósága miatt (akár egy évig is eláll, ha szárazon tartják), a pane carasau egykor a szardíniai pásztorok alapvető tápláléka volt, amikor felhajtották a nyájat a hegyi legelőkre.

A pane carasau teljes elkészítési folyamatát szárd nyelven Sa Cottának nevezik; a sziget hagyományaiban a Sa Cotta mindig is az együttlét és a közös tevékenység pillanata volt, amelyben sokszor nemcsak a családtagok, hanem a szomszédság is részt vett. A carasau kenyér receptje és elkészítési módja nemzedékről nemzedékre öröklődött egészen napjainkig.

Népszerű olasz elnevezése a carta (da) musica, azaz kotta, mert azt mondják róla, hogy sütés előtt olyan vékony, hogy egy kotta is olvasható rajta keresztül.

A pane carasaut a szardíniai konyha másik klasszikusának, a pane frattaunak az elkészítéséhez is használják, ami egy lasagne stílusú étel. A kenyérlapokat forró vízbe áztatják, majd paradicsomszósszal és pecorino Sardo sajttal rétegzik.

Adatok
Készítő
Masserie Sardi
Kiszerelés
250g
Származási ország
Olaszország
Összetevők
kétszer őrölt durumbúza, víz, olívaolaj (14%), só, aktív szén (1.1%), sörélesztő

Nyomokban szóját és mustárt tartalmazhat.

tápérték
Átlagos tápérték 100 g termékben
 Energia 1851 kJ/441 kcal
 Zsír 16g
    amelyből telített zsírsavak 2,6g
 Szénhidrát 61g
    amelyből cukrok 1,9g
 Rost 2,3g
 Fehérje 12g
 Só 1,5g
Hasonló termékek