A chitarra tésztát valószínűleg 1890-ben készítették először az Abruzzo tartományban található Chietiben. A szó gitárt jelent, ennek eredete a tészta készítéséhez használt eszköz: a chitarra egy téglalap alakú faváz, amelyen felülről lefelé párhuzamos huzalok („húrok”) futnak át. A kinyújtott tésztát a húrokra helyezik és sodrófa segítségével áttolják rajtuk. Az abruzzói tésztagyártók úgy fejtik le a tésztaszálakat a huzalokról, hogy „játszanak” rajtuk, mint egy húros hangszeren. A kapott tészta négyzet alakú spagettire hasonlít és porózus textúrájú. Abruzzóban a maccheroni alla chitarrát többféle húsos raguval fogyasztják, például peperoncinóval ízesített bárányhúsos paradicsommártással, vagy édes paprikás bárányraguval, vagy borjúhúsgombócos (pallottine) paradicsommártással.
A Gentile tészták szigorúan válogatott, olasz csúcsminőségű durumbúzából készülnek, amely a legalkalmasabb az al dente állag eléréséhez. A Cirillo néven ismert lassú, alacsony hőmérsékletű szárítási eljárás megőrzi a különféle textúrákat és aromákat.