A Ziti vagy Zitoni tészta alapvetően campaniai ünnepi étel. Például az augusztus 15-i ferrogoston, amikor egész Olaszország ünnepel, mindig kerül az asztalra egy tál belőle.
Hosszú, lyukas tésztacső, mely hasonló az óriás bucatini-hez. Campaniában és más déli régiókban, például Puglia-ban ezt a tésztát hagyományosan kézzel darabolják fel, közvetlenül a főzés előtt. De miért törik a tésztát az olaszok, ha rengeteg rövidebb forma is rendelkezésre áll? Nos, a hagyományok és a család miatt.
A Gentile tészták szigorúan válogatott, olasz csúcsminőségű búzából készülnek, amely a legalkalmasabb az al dente állag eléréséhez. A Cirillo néven ismert lassú, alacsony hőmérsékletű szárítási eljárás megőrzi a különféle textúrákat és aromákat.
A kifőtt tészta arany színű, a bronzzal vágott formák olyan porózusak, mint a házi tészta.
Mihez ajánljuk?
Pesto, krémes mártások, darált húsos ragu