A gnocchetti sardi vagy a malloreddus egy tipikus szardíniai tésztafajta. A „gnocchetti” név eredete meglehetősen egyszerű, mivel az alakja valóban kisméretű burgonya-gnocchira hasonlít (de valójában durumbúzadarából, vízből és sóból készül), de a malloreddus már bonyolultabb: ez morzsát vagy kicsi bikát (borjút) jelenthet. A jellegzetes forma kialakításához a szardíniaiak hagyományosan kézzel formázták a tésztadarabokat henger alakúra egy kerek fonott kosáron. Manapság a legtöbb ember kis fatáblát használ, amely a gnocchi táblára hasonlít. A gnocchetti mindig is a legnépszerűbb hagyományos étel volt Szardínián a különleges alkalmakon, például ünnepeken, falusi fesztiválokon és esküvőkön. A gnocchetti sardi tésztát különféle mártásokkal szolgálják fel, a legismertebb a „malloreddus alla campidanese”, egy ízletes édesköményes kolbász, sáfrány és paradicsomszósz, de párosítják bottargával és kagylóval, illetve tenger gyümölcseivel, például lazaccal vagy garnélarákkal is, vagy egyszerűen pecorino -val és sáfránnyal a malloreddus 'a casu furriau' nevű ételben.
A Gentile tészták szigorúan válogatott, olasz csúcsminőségű búzából készülnek, amely a legalkalmasabb az al dente állag eléréséhez. A Cirillo néven ismert lassú, alacsony hőmérsékletű szárítási eljárás megőrzi a különféle textúrákat és aromákat.
A kifőtt tészta arany színű, a bronzzal vágott formák olyan porózusak, mint a házi tészta.
Mihez ajánljuk?
Húsos ragu, tenger gyümölcsei, tésztasaláták, csicseriborsó főzelék.