Shop: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Open: Mo-Fr 11:00 - 18:30
Phone: +36 20 567 4222

Vajra - Claré J.C. Nebbiolo Langhe DOC, 0.75l

Claré JC is a unique wine, Vajra’s take on the forgotten days of Nebbiolo, when it was enjoyed in its lighter and fresher garment. The winemaking protocol follows the 1606 writings of G.B. Croce, jeweler of the House of Savoia: the wine is bottled soon after the fermentation so as to retain a gentle off-dry finish and a lovely energy. The 2020 JC offers amazing drinkability and is one of the most transparent and vibrant vintages to date.

Transparent, bright red ruby color. Aromas of cherries, cherry stones, wild strawberries and pomegranate nectar on the nose. The bouquet is completed by whiffles of wet stone, orange blooms and sweet spices. Amazing drinkability on the palate, with a lingering finish of wild berries and purple flowers. The silky tannins make this wine ideal to be served slightly chilled during the warmer months (14-16°C) and can pair an amazing array of diverse food, from aperitifs and appetizers to spicy dishes, fried delicacies and BBQs.

2020 is a truly remarkable vintage and one of the longest of the decade. It started off with an anticipated bud break and slowed down throughout spring and summer, resulting in a late harvest. An abundant flowering, from May 12th, set the stage for perfumy, aerial and red-tone dominated wines. Numerous rainfalls, well into July, resulted in a less regular fruit set, much more work in the vineyards, but also milder temperatures, leading to an estimated vegetative cycle of 213 days. Great aromatics, varietal authenticity and gorgeous tannins are the signatures of 2020.

6 500 Ft
Out of stock
Info
Manufacturer
G.D. Vajra
Country of origin
Olaszország
Place of origin
Piemonte
Variety / Cultivar
Nebbiolo
Vineyard
Salento
Color
Vörös
Alcohol content %
14
További információ
Szeptember 24. körül szüretelt, 100% Nebbiolo fiatal szőlőültetvényekről. A szőlő körülbelül 18%-át egész fürtben fermentálták. Rövid macerálás után a héjazott szőlő erjedése rácson fejeződött be a kíméletesebb extrakció érdekében. A 2021. február 11.-ei palackozás előtt nagyon rövid ideig érlelték. 1971-ben az akkor még egyetemi hallgató Aldo Vajra az egyik legelső bortermelő volt, aki biogazdálkodást vezetett be Piemontban. A szőlőültetvények talaját füvesítéssel és spontán növénytakaróval ápolják immár közel 50 éve. Fenntartható gazdálkodást folytatnak és organikus minősítéssel rendelkeznek. A hektáronként befektetett fizikai munka hihetetlen arányával a Vajra gazdálkodása a szeretet és a „recept nélküli” odafigyelés munkája. Intenzíven kutatják és javítják a növény- és állatvilág biodiverzitását, nemcsak a szőlőültetvényekben, hanem a pincészetekben és az erdőkben is.
Similar products