A szardíniai fregula története az ősi időkbe nyúlik vissza: egyesek szerint már a 10. században létezett egy hasonló tészta, amely a kuszkuszból származhatott a föníciaiak, punok vagy karthágóiak révén. Szardínia büszke lakói azonban ezt visszautasítják, és azt állítják, hogy a fregula egyértelműen szardíniai találmány! A két tészta között a fő különbség, hogy a hagyományos észak-afrikai kuszkusz kisebb méretű, és tört, nem pedig őrölt durumbúzából készül. Emellett a kuszkuszt általában párolják, míg a fregulát sós vízben főzik vagy alaplében, illetve szószban készítik el.
A fregula elkészítési módja szinte teljesen megegyezik az észak-afrikai kuszkuszéval. Ahogy a kuszkusz esetében, ezt a még ma is nagyon népszerű ősi tésztát hagyományosan terrakotta vagy fa tálban készítik. A fregula hozzávalói a durva szemcséjű durumbúzadara, langyos víz és só, a tésztához gyakran sáfrányt is adnak, hogy színesebbé és ízletesebbé tegyék. Az elkészítés során a búzadarát a tálba helyezik, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett, enyhén sózott langyos vizet adnak hozzá és kézzel apró golyócskákat formálnak. Az elkészült fregulát egy ruhán szétterítve szárítják.