A „Ditale” olaszul „gyűszűt” jelent. Tehát a ditali tésztacsoport 3 méretű rövid tésztacsövecskét fog össze; ditaloni, ditali, ditalini; nagy gyűszű, kis gyűszű és nagyon kis gyűszű!
A ditalini elég kicsi, és többnyire levesekben használják. A ditaloni és a ditali nagyobbak és jól használhatók krémesebb levesekben, salátákban, tésztákban, valamint számos tésztaszószban, beleértve a paradicsom-, hús- és tenger gyümölcsei szószokat. Mindhárom méret kétféle változatban található, barázdált „rigate” vagy sima „lisci” formátumban. A barázdált tésztát általában sűrűbb szósszal tálalják, a simát pedig levesekben vagy könnyebb szószokkal használják.
A ditali tésztaformákat általában száraztésztaként kaphatók és Dél-Olaszországból, leginkább Campaniából származnak, de Calabriában és Szicíliában is sok hagyományos ételben, különösen levesekben használják.