A lasagna mellett a cannelloni a legismertebb sütőben sült tésztaforma az olasz félszigeten. Készítsd el a tölteléket (húsos ragut vagy petrezselyemes vagy spenótos ricottát) és a mártást (paradicsomszószt vagy besamelt, esetleg ezek keverékét) ízlésed szerint a cannellonihoz, süsd sütőben au gratin módra és az egyik legfinomabb rakott tésztaételt kapod, amit valaha kóstoltál. Számos más módon is meg lehet tölteni a cannellonit; ezt a tésztafélét egész Olaszországban fogyasztják, de hagyományosnak a Marche, Campania és Emilia-Romagna régiókban számít, az utóbbiban gyakran bolognai szósszal vagy kolbászos raguval töltik meg.
Egyes gasztro történészek szerint az első cannelloni prototípusa, vagy inkább az első töltött tésztacső a XIX. század első feléből származik. Akkoriban egy Vincenzo Corrado nevű nápolyi szakács állítólag egy darált hússal és szarvasgombával töltött 'pacchero'-t készített, amelyet paradicsomszószban főzött meg. Ma már ez klasszikusnak számít, de az akkori időkben szokatlan módja volt a paccheri tálalásának.
Ajánlott töltőzsákot használni és amennyiben a mártás/töltelék nem túlzottan szaftos, a cannelloni csöveket előre lehet főzni pár percig.