Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Blog

Bruschetta

Dragomán György
2022.05.27 12:18
Bruschetta

A Bruschetta (kiejtése: brusketta) egy klasszikus olasz előétel, és nem igazán lehet megunni! Minden olaj más, minden paradicsom más, mindenki máshogy szereti ízesíteni, sózni, fűszerezni. Nincs szabály, csak a jó alapanyag a lényeg, ahogy Dragomán György is írja!

Itt a paradicsomszezon! Csináljatok bruschettát!

Vágjatok egy szép szelet kenyeret, kenjétek meg rozmaringos fokhagymás olívaolajjal (én egynegyednyi vízzel hígítom az olajat – ropogósabb lesz így a kenyér), tegyétek be a forró sütőbe, amíg pirul, vágjatok kockákra egy szép érett paradicsomot, locsoljátok meg olajjal, amikor a kenyér már jó ropogós, vegyétek ki a sütőből, halmozzátok rá a paradicsomot, szórjátok meg sóvirággal. 

Egyétek meg! A legjobb nyári vacsora, sőt könnyű ebédnek is megteszi.

Lehet cifrázni és bonyolítani, én nem szoktam, mert csak olyankor csinálom, amikor sikerül igazán jó kenyeret, paradicsomot és olajat szerezni, és most világbajnok jó került mindháromból. (Reggelire meg lehet katalán pa amb tomàquet csinálni, a különbség, hogy ott nem aprítva vagy szeletelve kerül a paradicsom a pirított kenyérre, hanem csak simán rá kell dörzsölni a paradicsom belsejét - izgalmas, hogy ettől az apró eltéréstől menyire más élményt ad ugyanaz az alapanyag.)

Az eredeti szöveg ITT található.

Pa amb tomàquet: katalán kifejezés, ami magyarul annyit tesz, mint 'kenyér paradicsommal'. (Forrás: https://hungarokatalan.wordpress.com/2015/03/02/pa-amb-tomaquet/)

Recept elkészítéséhez javasolt hozzávalók:

Il Classico extraszűz olívaolaj

Rozmaringgal ízesített extraszűz olívaolaj