A gnocchetti sardi vagy a malloreddus egy tipikus szardíniai tésztafajta. A „gnocchetti” név eredete meglehetősen egyszerű, mivel az alakja valóban kisméretű burgonya-gnocchira hasonlít, de a malloreddus már bonyolultabb: ez morzsát vagy kicsi bikát (borjút) jelenthet. A jellegzetes forma kialakításához a szardíniaiak hagyományosan kézzel formázták a tésztadarabokat henger alakúra egy kerek fonott kosáron. Manapság a legtöbb ember kis fatáblát használ, amely a gnocchi táblára hasonlít. A gnocchetti mindig is a legnépszerűbb hagyományos étel volt Szardínián a különleges alkalmakon, például ünnepeken, falusi fesztiválokon és esküvőkön. A gnocchetti sardi tésztát különféle mártásokkal szolgálják fel, a legismertebb a „malloreddus alla campidanese”, egy ízletes édesköményes kolbász, sáfrány és paradicsomszósz, de párosítják bottargával és kagylóval, illetve tenger gyümölcseivel, például lazaccal vagy garnélarákkal is, vagy egyszerűen pecorino -val és sáfránnyal a malloreddus 'a casu furriau' nevű ételben.
Az Ittiri városából származó ciccioneddos a gnocchi szardíniai, kézzel készített megfelelője. Ezek a tömör, bordázott gombócok hagyományosan esküvői lakomákon kerülnek az asztalra. A ciccioneddos formája kerekebb, mint a klasszikus gnocchettié, és két változatban készül: kicsi és nagy méretben. Ezek a kis, gömbölyű tészták kiválóak hagyományos levesekhez, valamint például olívabogyóval és aszalt paradicsommal készült köretekhez. Remekül illik sült zöldségekhez is. Szórj rá morzsolt kecskesajtot vagy reszelj rá egy kis parmigiano reggianót, és máris egy igazán ínycsiklandó ételt kapsz!