Ennek a tésztaformának megvan a pontos születési dátuma: 1865. március 11 -én Giovanni Battista Capurro, a Genova melletti San Martino d'Albanóból származó tésztakészítő egy olyan gépet szabadalmaztatott, amely képes volt átlósan vágni a tésztát anélkül, hogy eltörné. Addig a tésztát kézzel, ollóval vágták, szabálytalan és szaggatott széleket hagyva a végterméken. A penne egy nagyon sokoldalú tésztafajta, ennek következtében rendkívül népszerű Olaszországban és szerte a világban. Hengeres alakja miatt a szósz könnyen a tésztadarabok belsejébe kerül. A rigate, azaz a barázdált változat lehetővé teszi, hogy a mártás könnyebben a tészta felületéhez tapadjon, így minden falat gazdag és ízletes lesz. Ezt a tésztaformát leggyakrabban nehezebb hús- vagy paradicsomalapú mártásokkal tálalják, nem igazán tenger gyümölcseivel vagy könnyű krémes mártásokkal. Nagyon népszerű választás sült tésztaételekhez és tésztasalátákhoz is.
Mihez ajánljuk?
Paradicsomos mártások, darabos (húsos-zöldséges) mártások, rakott tészták.