Húsvéti nyitvatartás: március 29. nagypéntek - zárva, április 1. húsvét hétfő - zárva
A zárvatartás ideje alatt a személyes átvétel, a csomagfeladás és az ügyfélszolgálat szünetel.

Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

Kőszegi Kékfrankos. Képzelj el egy hegyet, rajta erdőt sok fával.  Az avaron és a virágok szirmain játszik a napfény. Simogat a szél, erdei gyümölcsök fűszerekben gazdag illatát hozza. Könnyű nyári nap van, mégis a szél illatában, és a gyümölcs frissítő ízében ott van a nyár összes kincse és a hegy üdítő hűvössége. Ilyen ez a bor is. Az ezerízű kékfrankos különleges, telt arcát mutatja ebben a régi dűlőben. Az oltványokat erre a területre és éghajlatra szelektálták. Első szüret. Szűretlen, derítetlen, természetes bor.

Október közepi, több napig tartó szüret, válogatás. Hidegáztatást követően spontán erjedés. 12,8% alkohol. Gravitációs úton palackoztuk. Feszes test, gazdag ízvilág, érett tanninok. Hosszú lecsengés. A feketebogyós gyümölcsök ízkavalkádja, a feketeribizli sokféleségével, roppan a sav. A bor kétharmad új Stockinger hordóban érett 8 hónapot, amelyből szép fűszereket kapott. Nem a hordó dominál, csak keret a finom gyümölcsök mellé.

12 500 Ft
Nincs készleten
Részletek

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Adatok
Készítő
Unger Bormanufaktúra
Származási hely
Magyarország
Teljes savtartalom (g/l)
6.4
PH
3.28
Szőlőfajta
100% Kékfrankos
Termőterület
Kőszeg
Szín
Vörös
Alkoholtartalom %
12.8
Teljes savtartalom
6.4
Hasonló termékek