Húsvéti nyitvatartás: március 29. nagypéntek - zárva, április 1. húsvét hétfő - zárva
A zárvatartás ideje alatt a személyes átvétel, a csomagfeladás és az ügyfélszolgálat szünetel.

Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Sobrino Orzo - Bio árpagyöngy (gersli), 1kg
Sobrino Orzo - Bio árpagyöngy (gersli), 1kg
2 500 Ft

Sobrino Orzo - Bio árpagyöngy (gersli), 1kg

Sobrino Orzo - Bio árpagyöngy (gersli), 1kg
Sobrino Orzo - Bio árpagyöngy (gersli), 1kg

Nagyon egészséges gabonaféle, takarmányként is használták. Már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban itták.

Az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

A zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, rendszeresen kerül belőle a sóletbe, de levesekben is gyakran előfordul. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azoknál a népcsoportoknál, ahol a gersli alapvető élelmiszer, a szívproblémák és szívbetegségek szinte egyáltalán nem léteznek.

Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatott árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is.

Sokan sosem hagynák ki a töltött káposztából a gerslit, ami valóban gazdagabbá, kiadósabbá teszi. Árpagyönggyel helyettesítik sok helyen – a hagyományosan búzából készülő - kuszkuszt. A rizottóhoz hasonló piláf is elképzelhető rizs vagy bulgur helyett főtt árpagyönggyel készítve, a lényeg a fűszerezés.

Gersliből készülhet édes gabonakása is, ezeket feldobhatjuk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a jutalmunk.

Az árpából készült kávé az egyik legfontosabb kávéhelyettesítő, Olaszországban nem is lehet koffeinmentes kávét kapni, helyette caffé d’orzo vagy egyszerűen csak orzo (orzo=árpa) néven találjuk az olasz kávézókban ezt az egészséges finomságot, de a „macikávé” összetevői között is megtaláljuk a cikória mellett.

2 500 Ft
Egységár: 2 500 Ft/kg
Adatok
Készítő
Sobrino
Kiszerelés
1000g
Származási ország
Olaszország
Származási hely
Piemonte
tápérték
Átlagos tápérték 100 g termékben
 Energia 1506 kJ/336 kcal
 Zsír 2,2g
    amelyből telített zsírsavak 0,5g
 Szénhidrát 60g
    amelyből cukrok 1,3g
 Rost 13g
 Fehérje 12g
 Só 0,12g
Hasonló termékek