A tönkölybúza, vagy más néven ősbúza gyógyír lehet az úgynevezett "civilizációs" betegségekre, ezért nem hiányozhat a minőségi- és egészséges étrendből. Szinte mindenféle tápanyagot tartalmaz és kiválóan erősíti az immunrendszert.
Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést és csökkenti az érelmeszesedést. A tönköly gabona kevesebb kalóriát is tartalmaz, alacsony glikémiás indexszel.
Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Hosszú távú, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint s az érfalakon lerakódott zsírréteg.
Alacsony kalóriatartalmával jól alkalmazható fogyókúrás étrendekbe, kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. Arra azonban figyeljünk, hogy a tönköly nem gluténmentes, lisztérzékenyek diétájában nem alkalmazható.
A tönköly felhasználási területe igen széleskörű. A tönkölybúzából készülhet dara, liszt, száraztészta, sőt sör is. a korpája is nagyon hasznos alapanyag. A szemes tönkölybúza is jó alapanyag, akár müzlibe is keverhetjük, de rizs helyett köretként is fogyasztható.