IIkonikus bor, a San Marzano filozófiájának és munkájának szimbóluma. A Sessantanni Primitivo di Manduria DOP az a bor, amely világszerte megváltoztatta a pugliai borok megítélését. Régi, legalább hatvanéves szőlőtőkéken termő szőlőből készül, melyet a Pugliában hagyományos alberello (Guyot vagy comb) műveléssel termesztenek a San Marzano és Sava (TA) Salento Puglia nagyon régi, válogatott szőlőültetvényein, a Primitivo di Manduria DOP területének szívében.
A szőlőt kézzel szüretelik szeptember közepén, előrehaladott érési állapotban. Bogyózás és préselés után hideg áztatás következik 8°C-on, kb. 24-48 órán keresztül. Temperált maceráció és alkoholos erjesztés kb. 10 napig helyi élesztőkkel, 24-26°C-on.
Az almasavbontás rozsdamentes acél tartályokban történik, majd a bort francia és amerikai tölgyfahordókban érlelik 18 hónapig.
Intenzív rubinvörös szín; gazdag és összetett illat, mely aszalt szilvára és cseresznyelekvárra emlékeztet, kis dohányos fűszerességgel. Testes bor, kiegyensúlyozott, gazdag lágy és elegáns tanninokban; hosszú lecsengés kakaó, kávé és vanília jegyekkel.
Eredetileg vacsora utáni beszélgetős, elmélkedős bornak készült, de jól párosítható olyan gazdag, telt ízű ételekhez is, mint a vadételek vagy az érlelt és karakteres sajtok.
18°C-on szervírozzuk.
Szulfitokat tartalmaz.