Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Molino di Pegli Farina di Ceci - csicseriborsóliszt, 0,5kg
Molino di Pegli Farina di Ceci - csicseriborsóliszt, 0,5kg
1 800 Ft
1 440 Ft

Molino di Pegli Farina di Ceci - csicseriborsóliszt, 0,5kg

Molino di Pegli Farina di Ceci - csicseriborsóliszt, 0,5kg
Molino di Pegli Farina di Ceci - csicseriborsóliszt, 0,5kg
Molino di Pegli Farina di Ceci - csicseriborsóliszt, 0,5kg
Molino di Pegli Farina di Ceci - csicseriborsóliszt, 0,5kg

Minőségét megőrzi: 01/06/2022

 

A genovai Molino di Pegli malom igazi csicseriborsó-specialista, a 60-as évek óta kizárólag csicseriborsólisztet őrölnek a XIX. századból származó gépeken. Az eljárás során a malom alatt futó patak vizét és 11 szitát használnak, melynek köszönhetően a termék különösen tiszta, szennyeződésektől mentes. Elsősorban farinata/cecina készítésére javasoljuk.

Nyomokban szóját tartalmazhat!

20
1 800 Ft
1 440 Ft
Egységár: 2 880 Ft/kg
Kedvezmény: 20
Megtakarítás 360 Ft
Részletek

A csicseriborsóliszt egy igazi jolly joker a konyhában, mindamellett, hogy tele van értékes tápanyagokkal – magas a fehérjetartalma, már egy kis adag is fedezi a napi folsavszükségletet, tele van vassal, rézzel, magnéziummal és foszforral. Sűrű liszt, ami nagyon jól teljesít, amikor kötőanyagként használjuk, a vele készült kenyereknek és süteményeknek pedig erős, mégis lágy textúrát ad. Nagyszerű alapanyaga lehet pitának vagy tortillának, palacsinta is készíthető belőle, ráadásul az íze rendkívül finom, enyhén diós-mogyorós, de egyáltalán nem tolakodó.

Ha mindez nem volna elég, íme még pár indok, hogy miért használjunk csicseriborsólisztet: kifejezetten gazdag polifenolokban, a fehér liszthez képest alacsonyabb a kalória- és szénhidráttartalma, viszont bővelkedik rostokban és laktatóbbnak érződik, tehát kevesebb mennyiség is csillapítja éhségünket.

S mit szeretnek készíteni belőle az olaszok? Leginkább panellét, ami gyakorlatilag egy csicseriborsó-polenta és kiváló köretként, antipastoként, de olajban kisütve snacknek is, vagy cecinát (másnéven farinatát vagy torta di cecit), azaz olívaolajas, forró sütőben sült csicseriborsó-lepényt - érdemes elolvasni a receptet!

Adatok
Készítő
Rossi1947
Kiszerelés
500
Származási ország
Olaszország
Származási hely
Liguria
Energia
1519 kJ / 360 kcal / 100g
Zsír
5.64
- amelyből telített zsírsavak (g/100g)
0.78
Szénhidrát
51.6
- melyből cukor
3.51
Rost (g/100g)
8.15
Fehérje
21
0.023
Gyártó
Rossi1947
- amelyből telített zsírsavak
0.78
Rost
8.15
Recept
Farinata/cecina hozzávalók 2 személyre: 450 ml víz 150 gr csicseriborsóliszt 100 ml extraszűz olívaolaj só fekete bors   elkészítés: A vizet keverjü el egy tálban egy mokkáskanálnyi sóval. Szitáljuk át a lisztet, majd lassan adjuk a sós vízhez, miközben egy kézi habverővel folyamatosan kevergetjük. Fontos, hogy ne képződjenek csomók benne. Ha mégis becsomósodna, passzírozzuk át a keveréjet vagy tegyük turmixgépbe pár másodpercig. A fehér habot a tetejéről szedjük le egy kanállal. A cecina szeret pihenni: akkor a legfinomabb, ha legalább fél napot érik, a tálban vagy egy befőttesüvegben tegyük a hűtőbe. Ha otthon vagyunk, napközben 1-2 alkalommal keverjük fel, majd hagyjuk tovább pihenni. Hagyományosan a cecinát ónozott réztepsiben és fakemencében kellene készíteni, de ne ijedjünk meg, ha egyik sem áll rendelkezésre, teflon bevonatú tepsiben (lehetőleg kör alakúban) és sütőben is elkészíthető. Melegítsük elő a sütőt 230-250 fokra (légkeveréssel). Amikor a sütő már forró, adjuk az olaj felét a lisztkeverékhez és addig keverjük, amíg homogén nem lesz. A maradék olajat tegyük a tepsibe és vonjuk be a teljes felületet. Öntsük bele a keveréket, egy szilikon spatulával keverjük meg egy kicsit, hogy a tepsi oldaláról levált olaj egyenletesen eloszoljon a tetején. Óvatosan tegyük a sütőbe, mert a keverék igencsak mozgékony. Aki alacsony tepsit használ, annak azt javasoljuk, hogy húzza ki félig a rácsot a sütőből, tegye rá a tepsit és így öntse bele a lisztkeveréket, majd óvatosan tolja be a sütőbe. A sütés első 10 percét légkeveréssel, majd a további 15-20 percet grill fokozaton végezzük. A cecina színe barna és teljesen normális, ha hólyagok képződnek a felületén. Tulajdonképpen a pereme és a külseje ropogósra sül az olajban, miközben a belseje krémes marad. Amint kész, vegyük ki, tegyük egy nagy tányérra és vágjuk cikkekre. A klasszikus változatot csak frissen őrölt feketeborssal szórják meg, de nagyon finom paradicsommal, krémes sajtokkal (pl. gorgonzola), vagy hajszálvékonyra szeletelt Lardo di Colonnata-val.
Hasonló termékek