A narancsot éretten szüretelik, így sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint az éretlenül leszedett, hetekig utazó gyümölcsöké, nem is beszélve a napsütéses ízről :) A szüretet követő pár napon belül már meg is érkezik hozzánk a gyümölcs.
Mivel a különböző narancsfajták máskor érnek, ezért a szezon folyamán is változik, mi érkezik hozzánk, most a vérnarancsok vannak soron.
Nincs még egy olyan olasz régió, amely egyetlen gyümölcsfélével szerzett volna magának dicsőséget. A szicíliai citrusfélék, mint kereskedelmi árucikkek már a középkorban is rendkívül kedveltek voltak, és megbízható bevételi forrást jelentettek a sziget számára. Három fő változata a Tarocco, a Sanguinello és a Moro.
Vörös húsát és enyhe pírral színezett héját az antocianin nevű színezőanyag okozza, mely többek között antioxidáns hatású, így megakadályozza a rákos sejtek gyors növekedését, gyakori fogyasztás esetén meg is öli azokat.
A mag nélküli Tarocco a legédesebb, enyhén piros húsa több C-vitamint tartalmaz, mint a világ bármely narancsa, ami nagy mértékben annak köszönhető hogy az Etna környéki nagyon termékeny, különleges talajon fejlődik. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban: vas, szelén, folsav, magnézium, kalcium, foszfor, jód, kálium, cink és sok más, az egészségünk számára hasznos összetevő.
A Tarocco teszi ki a szicíliai narancstermés háromnegyedét, a vérnarancsok közé tartozik, de igazán sötét nem lesz a színe, mert időjárástól, éréstől függően héjának és gyümölcshúsának színe a sötétebb sárga és a mélynarancs-árnyalat között váltakozik, itt-ott vöröses beütésekkel. Íze valamivel komplexebb, izgalmasabb, mint a megszokott narancsoké, mérete közepes, héja vékony, sok helyen vöröses-bordó színű.
Lédús, enyhén fanyarabb ízű, mint a Navel fajta, a világ legjobb narancsleveit ebből készítik.
Étrendedbe számos helyen beleillesztheted. Dobd fel a salátákat vérnaranccsal! Mentával, céklával párosítva igazán különleges ízvilágot kapsz. Levét kifacsarva is érdemes megkóstolnod. Továbbá koktélok, szószok, lekvárok, kompótok ízletes összetevője lehet, de csokival is isteni.
A vérnarancsot minden olyan recepthez fel lehet használni, amelyhez a szokásos narancslé szükséges, például tortába, fagylaltokba és a sorbetekbe, de a legkülönlegesebb mégis az, ha egyszerűen kifacsarjuk a levét és italként szolgáljuk fel.
A kezeletlen gyümölcs héját áztatni nem szükséges, csak mosd meg és már reszelheted, teheted is sütibe. Ha nem használod fel az egészed, bátran fagyaszd le, használd fel 1 éven belül.
További felhasználási ötletek:
Sült sárgarépa vérnaranccsal és fetával Mautner Zsófitól
Narancsszörp recept Dragomán György írótól
Kandírozott narancshéj recept Dragomán György írótól
Narancslikőr recept Gabojszától
Fotó: Antonio Fekete - DesignFood