Bialetti kávéfőző
Alfonso Bialetti 1933-ra fejezte be a klasszikus olasz kávéfőző, a Moka Express tervezését, amely újszerűségével, dizájnjával új korszakot nyitott a kávézásban nemcsak Olaszországban, hanem az egész világon. A Moka Express kotyogós kávéfőző a Bialetti cég ikonikus termékévé vált, amelyből napjainkig több mint 330 millió darabot vásároltak meg.
Bialetti kávéfőző: tökéletes kávé otthon is!
Van valami varázslatos abban a reggeli pillanatban, amikor a konyhát betölti a frissen főzött kávé illata. Ha ehhez a rituáléhoz egy igazán klasszikus, olasz hangulatú kávéfőzőt keresel, akkor a Bialetti kávéfőző a tökéletes választás. De vajon mi teszi ennyire különlegessé ezt az ikonikus kis eszközt, és hogyan válaszd ki az igényeidnek legmegfelelőbbet? A Buono.hu olasz delikát bolt és webshop bemutatja a Bialetti kávéfőzők típusait, használatát, karbantartását, és segítünk eligazodni a vásárlásban is!
Mi az a Bialetti kávéfőző és miért olyan népszerű?
A Bialetti Moka Express egy 1933 óta gyártott ikonikus olasz kávéfőző. Felépítése egyszerű, ebből adódóan (és megfelelő bánásmód esetén) élettartama hosszú, a vele készített kávé pedig az eszpresszóra emlékeztetően aromás; nem véletlen, hogy az olasz kávékultúra szimbóluma lett. Legyen szó reggeli ébresztőről vagy baráti összejövetelről, a Bialetti kávéfőző garantálja a tökéletes otthoni kávéélményt.
A Bialetti kávéfőzők típusai: melyik a neked való?
Moka Express – a klasszikus alumínium modell, amely megtestesíti a hagyományos olasz kávéélményt. Piros, fekete és trikolór színekben is kapható, illetve a különleges kiadások is szinte mindig a Moka Express kotyogóson alapulnak.
Moka Induction – a Moka Express rozsdamentes acél alsó kamrával és tölcsérrel ellátott, indukciós tűzhelyre tervezett változata.
Brikka – a krémes kávé szerelmeseinek készült, szelepes megoldással. A toronyban lévő szilikon szelepnek köszönhetően magasabb nyomás épül fel benne, erősebb az extrakció, így aromásabb a kávé és crema is képződik.
Venus – rozsdamentes acél változat, amely indukciós főzőlapon is használható (4 adagostól felfelé), kifejezetten elegáns megjelenést biztosít.
Méretek – típustól függően 1-től akár 18 személyesig választható, így mindenki megtalálja a számára ideálisat.
Hogyan készíts tökéletes kávét Bialettivel?
1. Tölts friss vizet az alsó kamrába, ügyelve arra, hogy a víz legfeljebb a biztonsági szelep aljáig érjen. Kevesebb vizet lehet a kamrába tölteni (rövidebb és intenzívebb lesz így a kávé), többet viszont tilos! Érdemes előre forralt vizet használni, mert így gyorsabban készül el a kávé és kevesebb az esélye, hogy égett, keserű íze legyen.
2. Színig töltsd meg a tölcsért lehetőleg frissen, közepes szemcseméretűre őrölt kávéval (tömörítésre nincs szükség). A tölcsér mindig legyen tele, itt nem lehet játszani a mennyiséggel, mint a víz esetében.
3. Csavard össze a kávéfőzőt (óvatosan, ha forralt vizet használsz!) és helyezd lassú tűzre.
4. Figyeld a jellegzetes „szörcsögő” hangot – ekkor készül a kávé. A Brikka esetében ez a szörcsögés kicsit „mérgesebb”, gyorsabban lép át a kávékészítés utolsó fázisába a főző – a Brikka kicsit több figyelmet igényel, nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tűzhelyen.
5. Vedd le a tűzről a kávét, amint elkészült, és élvezd a frissen főzött kávé illatát!
Tipp: Ne használj túl nagy lángot (csak a főző pereméig érjen) és a kávét sose hagyd túl sokáig a tűzön, mert keserű lehet (és a fogantyú is megolvadhat)!
Karbantartás és tisztítás: hogy mindig friss legyen az íz
Első használat előtt öblítsd át vízzel. Beavatásként először csak vízzel, majd kétszer-háromszor kávéval főzd át, az így elkészült kávét öntsd ki, még nem fogyasztható. Így lehet megszabadulni a gyártás során a főzőre került szennyeződésektől, illetve a fémes íztől, ami ez első főzéseket jellemzi.
Használat után azonnal tölts a felső kamrába vizet, hogy ne ragadjon le a kávésav. Amint kihűlt, langyos vízzel öblítsd el a részeket, mosogatószert nem szükséges használni.
Negyedévente-félévente ecetes vagy citromsavas átfőzést érdemes végezni.
Ellenőrizd a tömítést és a szűrőt, szükség esetén cseréld.
Alumínium modell esetén ügyeljen a teljes száradásra – így elkerülhető az oxidáció.
Gyakori kérdések és tippek
Miért nem jön fel a kávé? – Lehet, hogy túl finom az őrlemény, túl kevés a víz, vagy elöregedett a tömítés.
Miért keserű a kávé? – Túl nagy lángon készült, vagy túl sokáig hagytad a tűzön.
Milyen őrlőt használjak? – A kézi vagy kúpos őrlő segít az ideális őrlési finomság elérésében.
Milyen kávé való hozzá? – 100% arabica vagy arabica-robusta keverék, közepesre őrölve.
Záró gondolatok
A Bialetti kávéfőző több mint egy kávékészítő eszköz – egy életérzés, ami minden kortyot különlegessé tesz. Ne habozz, szerezd be a saját Bialetti kávéfőződet és élvezd az otthoni olasz kávéélményt minden nap!