Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Blog

Az első minősített Pizza Napoletana Magyarországon

Giuseppe
2022.05.26 16:13
Az első minősített Pizza Napoletana Magyarországon

Óriási dolog ez! Egy magyar pár aki elszántsággal és főleg kitartással végig csinálta nulláról, felépítve az elsőt, majd a második helyet, kitanulva egy szakmát, és összekovácsolva egy profi csapatot.

 

Az, hogy mi a "legjobb", számomra mindig objektív és szubjektív tényezőktől függ. Az objektív az amikézzel fogható, mint pld. a technológiák és az alapanyagok minősége. A szubjektív pedig az, amit afogyasztási élmény ad. Az AVPN csapata, mind a kettőt veszi figyelembe, és követi az elért színvonal megtartását. Minden vendég pedig egyénileg dönti el, hogy mit szeret és mit nem, mi az ami számára finom, és mi az aminem, szerethető-e egy vendéglátóhely, vagy sem. Ez a szabadság, a legszebb része a gasztronómiának. 

Szívből gratulálok az egész csapatnak! :)

IGEN Italia

"Hatalmas hírünk van, mégpedig az, hogy 6 év kemény munka után végre megkaptuk az Associazione Verace Pizza Napoletana minősítést, ami azt jelenti, hogy a szövetség által elismert és ellenőrzött leghagyományosabb módon és alapanyagokból készítjük a pizzákat, mely egyébként 2017 óta az UNESCO szellemi és kulturális örökségvédelmi listáján is szerepel. Mostantól a szerencseszámunk a 791!"

 

   Kattints a képre a minősítés megtekintéséhez!

 

Az eredeti Facebook bejegyzést ITT tudod megnézni.


A Pizza Napoletana (forrás: Wikipédia)
A nápolyi pizza (olaszul: pizza napoletana) paradicsom és mozzarella sajt felhasználásával készül. A pizzára San Marzano paradicsomot tesznek, amely a Vezúvtól délre fekvő vulkanikus síkságon terem, valamint használnak hozzá mozzarella di bufala-t is, amely sajt a Campania és Lazio területén élő vízibivalyok tejéből készül.

Az eredeti nápolyi pizza búzalisztből, természetes nápolyi élesztőből, vagy sörélesztőből és vízből készült tengeri só hozzáadásával. A megfelelő eredmény érdekében kemény, úgy nevezett nullás, vagy dupla nullás lisztet használnak magas fehérjetartalommal (olyat, amelyet inkább kenyérkészítéshez használnak). A tésztát kézzel, vagy alacsony fokozatra állított keverőgéppel pontosan húsz percig dagasztják. Az akár több, mint egy napig tartó kelési folyamatot követően a tésztát kézzel nyújtják úgy, hogy innentől kezdve nem használnak hozzá sem konyhai készülékeket, sem nyújtófát. A tészta vastagsága nem haladhatja meg a 3 millimétert. A tésztát 60-90, vagy 120 másodpercig sütik 485°C-on nápolyi kemencében. A sütőt tölgyfával fűtik és kövön sütik a pizzát. Mikor elkészül puhának, rugalmasnak, lágynak és törékenynek kell lennie.

A nápolyi pizzának három hivatalos változata létezik: a pizza marinara, amelyhez paradicsomot, fokhagymát, oregánót és extra szűz olivaolajat használnak fel; pizza Margherita, melyhez paradicsomot, szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és extra szűz olivaolajat használnak fel; valamint a pizza Margeritha extra, melyhez paradicsomot, Campaniából származó mozzarellacsíkokat, bazsalikomot és extraszűz olívaolajat használnak fel.

A hagyományos nápolyi pizza földrajzi eredetvédettséggel rendelkezik az Európai Unióban. A pizza részletes leírását is tartalmazó, „hagyományos különleges termékként” történő bejegyzés iránti kérelem 2008 februárjában, a bejegyzésről szóló európai bizottsági rendelet pedig 2010 februárjában jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

Ismertebb olasz nápolyi pizzéria például a Pizzeria Antica Da Michele, vagy a Sorbillo, illetve a Di Matteo. Magyarországon tradicionális nápolyi tésztával dolgozik a Vegażżi, a Digó, a La Fabrika, az Manufaktura és az Igen.