Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - "Szultán" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

Unger Bormanufaktúra - "Szultán" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Szultán" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Szultán" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Szultán" Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

Kőszegi Kékfrankos, szűretlen, derítetlen, spontán erjedt természetes bor.

Kékfrankos négy évszakra: magában rejti a tavasz derűjét élénk, virágos illatának és friss savainak köszönhetően. Ott van benne a nyár melege, az érett erdei gyümölcsök ropogós ízei. Benne vannak az őszi szőlőhegy fűszerei, és a negyedtöltésű hordó távoli aromái, amelyek csak keretet adnak ennek a komplex bornak. Végül minerális, sós lecsengésének köszönhetően felfedezhetőek benne azok az ásványok, amelyek a téli talajon láthatóak csak, amikor nem borítja növénytakaró a szőlősorokat.

A „Szultán” Kékfrankos ültetvény a Szultán-dombon található, amely a városhoz legközelebb eső új telepítésű Kékfrankos ültetvényünk. A legenda szerint 1532-ben a szultán erről a dűlőről szemlélte a város ostromát, amely hősies küzdelemmel megállította a Bécsnek vonuló hadat. A szőlőből jól látható az óváros és a vár.

Mivel a hegyi dűlők közül ez fekszik legközelebb a városhoz, tehát a legalacsonyabban, ezért ez a terület ébred fel legkorábban tavasszal. A szürethez ideális mustfokot és savszerkezetet is ez a terület éri el először. Savszerkezete eltér a többi Kékfrankosunkétól.

A terület rendkívül ásványos, a vékony termőtalaj alatt sokszor fél méterrel már felbukkan a hegy gerincét alkotó mállékony palás kőzet. Talán ennek is köszönhetően, lassan fordul termőre itt a szőlő, amelyet 2016-ban telepítettünk. Mivel a termése mindig kevés, ezért a szőlő és így a bor, nagyon koncentrált.

 

Illatában megtalálhatóak a virágos, fűszeres jegyek. Ízében dominálnak az érett piros és fekete gyümölcsök, erdei gyümölcsös fűszeresség, amelynek a hordó csak keretet ad. A hordó használt negyedtöltésű Francois Fréres hordó, amelyben 11 hónapot érett a bor. A bor komplex, hosszú. A gyümölcsös ízeket hűvös ásványos, sós lecsengés váltja fel.

A szőlőt október közepén szüreteltük, és egy hét hidegáztatást követően indult meg az erjedés spontán módon. Körülbelül három hetet volt héjon, majd kíméletesen préseltük. Ként az almasav bomlást követően adtunk hozzá, 30mg/l. Gravitációs úton palackoztuk. A bor összkén tartalma 10mg/l. Alkohol: 13.06%.

10 900 Ft
Nincs készleten
Részletek

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Adatok
Készítő
Unger Bormanufaktúra
Származási hely
Magyarország
Teljes savtartalom (g/l)
6.4
PH
3.28
Szőlőfajta
100% Kékfrankos
Termőterület
Kőszeg
Szín
Vörös
Alkoholtartalom %
12.8
Teljes savtartalom
6.4
Kiegészítő termékek
Hasonló termékek