Kőszegi Kékfrankos, szűretlen, derítetlen, spontán erjedt természetes bor.
Kékfrankos négy évszakra: magában rejti a tavasz derűjét élénk, virágos illatának és friss savainak köszönhetően. Ott van benne a nyár melege, az érett erdei gyümölcsök ropogós ízei. Benne vannak az őszi szőlőhegy fűszerei, és a negyedtöltésű hordó távoli aromái, amelyek csak keretet adnak ennek a komplex bornak. Végül minerális, sós lecsengésének köszönhetően felfedezhetőek benne azok az ásványok, amelyek a téli talajon láthatóak csak, amikor nem borítja növénytakaró a szőlősorokat.
A „Szultán” Kékfrankos ültetvény a Szultán-dombon található, amely a városhoz legközelebb eső új telepítésű Kékfrankos ültetvényünk. A legenda szerint 1532-ben a szultán erről a dűlőről szemlélte a város ostromát, amely hősies küzdelemmel megállította a Bécsnek vonuló hadat. A szőlőből jól látható az óváros és a vár.
Mivel a hegyi dűlők közül ez fekszik legközelebb a városhoz, tehát a legalacsonyabban, ezért ez a terület ébred fel legkorábban tavasszal. A szürethez ideális mustfokot és savszerkezetet is ez a terület éri el először. Savszerkezete eltér a többi Kékfrankosunkétól.
A terület rendkívül ásványos, a vékony termőtalaj alatt sokszor fél méterrel már felbukkan a hegy gerincét alkotó mállékony palás kőzet. Talán ennek is köszönhetően, lassan fordul termőre itt a szőlő, amelyet 2016-ban telepítettünk. Mivel a termése mindig kevés, ezért a szőlő és így a bor, nagyon koncentrált.
Illatában megtalálhatóak a virágos, fűszeres jegyek. Ízében dominálnak az érett piros és fekete gyümölcsök, erdei gyümölcsös fűszeresség, amelynek a hordó csak keretet ad. A hordó használt negyedtöltésű Francois Fréres hordó, amelyben 11 hónapot érett a bor. A bor komplex, hosszú. A gyümölcsös ízeket hűvös ásványos, sós lecsengés váltja fel.
A szőlőt október közepén szüreteltük, és egy hét hidegáztatást követően indult meg az erjedés spontán módon. Körülbelül három hetet volt héjon, majd kíméletesen préseltük. Ként az almasav bomlást követően adtunk hozzá, 30mg/l. Gravitációs úton palackoztuk. A bor összkén tartalma 10mg/l. Alkohol: 13.06%.