Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - "SHHH!LLER" Kőszegi Cabernet Sauvignon Siller, 0.75l

Bemutatkozik az Unger Bormanufatúra funky gyümölcsös sorozatának siller tagja. Hozzá a 20 éves Cabernet Sauvignont a Guba-hegyről szüretelték. Bogyózás után 2 napig héjon tartották, majd préselés után, nagyon lassan használt fahordóban erjedt. 8 hónap érlelés után, derítetlenül, szűretlenül, minimális kén hozzáadásával került palackba.

Már az illatában is natúr feelinget mutat, köszönhetően a szépen adagolt lebegő seprőnek, amely segít növelni a bor lédús, rostos gyümölcsös érzetét. Frissítő piros erdei bogyósok, csersznye, csipkebogyó és rózsabors gazdag kavalkádja, mely erős késztetést okoz, hogy azonnal igyunk is belőle. Vibráló savak, remek egyensúly, krémesség, gazdagon gyümölcsös, fűszeres, nagyon csúszós.

6 900 Ft
Nincs készleten
Részletek

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Adatok
Készítő
Unger Bormanufaktúra
Származási hely
Magyarország
Szőlőfajta
Cabernet Sauvignon
Termőterület
Kőszeg
Szín
Rosé
Alkoholtartalom %
13
Csomagajánlatok
Hasonló termékek