Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - Hipszter Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

Unger Bormanufaktúra - Hipszter Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - Hipszter Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - Hipszter Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - Hipszter Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

"„Hipszter” – a szó eredete vitatott. Lehet, hogy a hip, lehet, hogy a hop, de inkább a jazz-hez van köze. Funky, avantgarde, á la mode. Hát ilyen ez a bor. 30% egészfürttel - 50% Ördög - 50% Csúcsos, szóval 130%. Az egészfürtöket a területek legmagasabb részéről válogattuk, és kézzel kevertük a bogyózott szőlőhöz. Néhány nap hidegáztatást követően 3 hetet töltött héjon. Az Ördög összetett gyümölcsössége, a Csúcsos hűvös eleganciája – ehhez társul az egészfürtnek köszönhető ropogós frissesség, élénk savérzet, továbbá magasabb tannin. Férfias, részletgazdag Kékfrankos, amely szűretlen, derítetlen, és spontán erjedt. Jó egyensúly, nagy potenciál. Összkén: nem mérhető (kevesebb, mint 10mg/l)."

8 900 Ft
Egységár: 11 867 Ft/l
Nincs készleten
Részletek

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Adatok
Készítő
Unger Bormanufaktúra
Származási hely
Magyarország
Teljes savtartalom (g/l)
6.1
Szőlőfajta
100% Kékfrankos
Termőterület
Kőszeg
Szín
Vörös
Alkoholtartalom %
12.5
Gyártó
Unger Bormanufaktúra
Csomagajánlatok
Kiegészítő termékek
Hasonló termékek