Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

ÚJ

Unger Bormanufaktúra - "Different Today" Kőszegi Pét-Nat, 0.75l

Unger Bormanufaktúra - "Different Today" Kőszegi Pét-Nat, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Different Today" Kőszegi Pét-Nat, 0.75l

A „Different today” egy életérzést tükröz, azokat az egyedi pillanatokat jelenti, amikor különlegesnek érezzük a napot, amikor a megszokott tárgyak hirtelen másként néznek ránk, amikor a szépet látjuk és rossz dolgokat észre sem vesszük. Az ilyen éjszakákon másként néznek ránk a csillagok. Ez egy másik nap, ilyenkor mi is mások vagyunk. Jó lenne mindig így lenni!

H’ommage a David Bowie – a 2022-es Pet Nat sorozatunkkal előtte tisztelgünk és a természet előtt, amely körülvesz minket.

  • Száraz, szűretlen, derítetlen, spontán erjedt Zweigelt rozé Pet Nat természetes bor, hozzáadott ként nem tartalmaz
  • Fajta: Zweigelt
  • Termőhely:
    • Guba vagy Kuba-hegy – 20 éves ültetvény + Kálvária-hegy
    • A Guba-hegy a város mellett található, napos terület, de a talaja hideg, agyagos, ami az élénk, ropogós gyümölcsöknek és a jó savnak kedvez; a Kálvária-hegy déli kitettségű, izgalmas dűlő a Kőszegi-hegyen
  • Borkészítés:
    • októberi szüret, szigorú válogatás, bogyózás (nincs zúzás, roppantás)
    • kosaras préssel kíméletesen préseltük
    • 500 literes használt fahordóban sok seprővel lassan erjedt 16-17 C fokon;
    • az erjedés befejezése előtt gravitációsan palackoztuk, közepes mennyiségű seprővel;
    • az erjedés kb. 16 fokon folytatódott több hónapon keresztül
  • Borleírás:
    • szép selymes buborék
    • a bor folyamatosan változik: van, hogy a zweigelt pirosbogyós fűszeres jegyeivel nyit, van, hogy toast-os illatokkal és ízekkel, és utána bukkan elő a zweigelt gyümölcsössége, annak sokféle fűszerével; a bor akár rozéként is megállná a helyét
    • friss, üde, vibráló savak, jó egyensúly
  • Analitika:
    • Alk.: 12.5%
    • Sav: 6,6 g/l
    • Minimális maradékcukor
    • Kénmentes
    • kb. 1.5 bar nyomás
6 900 Ft
Nincs készleten
Részletek

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Adatok
Készítő
Unger Bormanufaktúra
Származási hely
Magyarország
Teljes savtartalom (g/l)
6,6
Szőlőfajta
Zweigelt
Termőterület
Kőszeg
Szín
Vörös
Alkoholtartalom %
12.5
Hasonló termékek