Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - Birtokbor Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

Unger Bormanufaktúra - Birtokbor Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - Birtokbor Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - Birtokbor Kőszegi Kékfrankos, 0.75l
Unger Bormanufaktúra - Birtokbor Kőszegi Kékfrankos, 0.75l

"Szűretlen, derítetlen, spontán erjedt természetes bor, gravitációs úton palackozva.

A Birtokbor egy kísérleti bor: nem a birtok borait házasítottuk, hanem különböző módon elkészített kisebb tételeket. A kísérlet célja a harmóniakeresés volt. A szőlő legnagyobb részét arról a termőhelyről szüreteltük, ahonnan a „Csúcsos” is származik: ez a legmagasabban fekvő, leghűvösebb területünk. Ehhez kevertünk hozzá kis mennyiségben az egészfürtös tételünkből, amely a „Hipszter” borunkat adja.

Hogy mi volt a kísérlet lényege? Ugyanarról a termőterületről ugyanabból a szőlőből négyféle bort készíteni: kipróbáltuk, hogy milyen hosszabban hidegen áztatni a szőlőt, késleltetni az erjedést, és azt is, hogy milyen, ha rögtön ideális körülményeket teremtünk az élesztőknek, hogy megkezdhessék a munkájukat. Kíméletes préselést követően a borokat elosztottuk tartályok és használt barrique hordók között. Így érleltük másfél évig a tételeket, és kóstolgattuk azokat külön-külön. Végül megkóstoltuk a tételeket együtt, és rájöttünk, hogy amit mi szétválasztottunk, azok valójában összetartoznak: ebből született meg egy új harmónia, amelyhez minden kísérletünkre szükség volt.

A Birtokborban a Kékfrankos a gyümölcsös, összetett ízvilágú és fűszeres arcát mutatja. A többféle erjesztésnek és érlelésnek köszönhetőn a bor elegáns és kerek. Illatában megjelenik a cseresznyevirág játékossága, amelyet ízvilágában kiegészít az érett erdei gyümölcsök íze. Igazi gasztrobor."

8 900 Ft
Egységár: 11 867 Ft/l
Nincs készleten
Részletek

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Adatok
Készítő
Unger Bormanufaktúra
Származási hely
Magyarország
Teljes savtartalom (g/l)
5.7
Szőlőfajta
100% Kékfrankos
Termőterület
Kőszeg
Szín
Vörös
Alkoholtartalom %
12.54
Gyártó
Unger Bormanufaktúra
Csomagajánlatok
Kiegészítő termékek
Hasonló termékek