Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Montecchia - Ascolana Tenera extraszűz olívaolaj, 250ml

Montecchia - Ascolana Tenera extraszűz olívaolaj, 250ml
Montecchia - Ascolana Tenera extraszűz olívaolaj, 250ml

Az Ascolana Tenera Olaszországban az egyik leghíresebb, nagyméretű, húsos olívafajta, amit leginkább asztali olajbogyóként használnak, mérete miatt tölteni is lehet.

Rendkívül friss, élénk illatú extraszűz olívaolaj nyerhető ki belőle; az ízében a zöldparadicsom és az édes mandula jegyei mellett számtalan árnyalatot fedezhetünk fel, lecsengésében egy kis kesernyésség és fűszeresség jelenik meg. Csodálatosan, már-már meglepően egyedi, csúcsminőségű olaj. Mindegyik palack kézzel számozott, csak 250 ml-es formátumban kapható.

A termőterület egy 550 db Ascolana Tenera fából álló olajfaliget Roseto degli Abruzziban, az Ascolana del Piceno OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) olajbogyó termőterületén. Csúcskategóriájú olívaolaj, amelyet közvetlenül az olajbogyóból és kizárólag mechanikai úton nyernek ki, hidegen sajtolással.

Szüret: 2021. október 3.

Betakarítás módja: kézi

Préselés: 2021. október 3., kevesebb mint 6 órával a betakarítás után

 

Az Ascolana del Piceno OEM olajbogyó termesztési területe 89 településre terjed ki a Marche tartományban található Ascoli Piceno és Fermo régiókban, valamint az Abruzzo tartományban található Teramo régióban. Az első olajfákat Piceno területén a föníciaiak és a görögök ültették, a római korban ulivae picenae néven ismerték ezt a fajtát és számos lakomán kapott központi szerepet. Később az olajbogyó termesztésének gyakorlatát az olivetán bencés szerzetesek korszerűsítették és olyan helyi gazdaságot hoztak létre, amely elsősorban az étkezési olajbogyó termesztésére épült. A töltött Ascolana olajbogyóra vonatkozó első utalások 1600-ra datálhatók, a húsalapú töltelék eredete viszont újabb keletű, a XIX. századra nyúlik vissza.

Szezonális termék
4 400 Ft
Egységár: 17 600 Ft/l
Nincs készleten
Adatok
Készítő
Frantoio Montecchia
Kiszerelés
250ml
Származási ország
Olaszország
Származási hely
Abruzzo
Olíva fajta
Ascolana Tenera
Tippek
A különleges minőségű olajak nem főzésre valók. Ennek kizárólag egy oka van: túl jók ahhoz, hogy hagymát dinszteljünk benne. Ezek az olajak inkább fűszernek számítanak, ezzel fejezünk be, koronázunk meg egy ételt. Használjuk tálaláskor levesekre, tésztákra, salátákra, halakra és húsokra, vagy csak egyszerűen mártogassunk bele jóféle fehér kenyeret. 
Figyelem! Sose tartsunk hosszútávon sok olajat átlátszó, zárókupak nélküli üvegben, mert a fény és az oxigén hatására az olaj minősége romolhat. 
Csomagajánlatok
Kiegészítő termékek
Hasonló termékek