Bolt: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Nyitvatartás: H-P 11:00 - 18:30
Telefon: +36 20 567 4222

Blog

Hogyan tartsd karban a kotyogós kávéfőzőt?

2022.06.28 13:33
Hogyan tartsd karban a kotyogós kávéfőzőt?

Új kotyogós használata

1. Amennyiben új kávéfőzőt vásároltál, mindenképpen tisztítsd ki a használat előtt. A felületére esetleg lerakódott olajokat, gépzsírt el kell távolítani.

2. Mosd át alaposan forró vízzel, száraz konyharuhával töröld meg, majd kávé nélkül főzz vele először, tehát csak a vizet töltsd a tartályba.

3. Kávéval is főzz legalább egy adagot, hogy az esetleges mellékízektől is megszabadulj. Ezt ne fogyaszd el, öntsd ki.

4. Ezek után lehet elkészíteni azt az első adag kávét, amely már fogyasztható.

 

Használatban lévő kotyogósunk karbantartása

Cáfoljuk meg azt a mítoszt, hogy a kotyogóst soha nem kell elmosogatni. Bár nem kell túl gyakran, de minden kávéfőzőt idővel tisztítani, fertőtleníteni kell, hisz a szennyeződés ugyanúgy felgyülemlik. A tiszta kávéfőző elengedhetetlen a tökéletes kávé elkészítéséhez.

Néhány egyszerű szabályt követve kotyogósod mindig fényes és működőképes lesz. A kávéfőzőt igyekezz rendszeresen tisztítani, de a különféle szappanok és mosogatószerek használata nélkül! Mosogatógépbe semmiképp se tedd!

Amennyiben napi használatban van a kotyogós kávéfőződ, mosd át minden használat után. Mikor lehűlt a kotyogós, vedd ki a zaccot minél előbb. Célszerű sima meleg vízzel átmosni, majd egy tiszta konyharuhával megtörölni. Fontos, hogy ne szereld össze, amíg nem száradt meg minden része, ezzel elkerülhető az oxidáció.

 

Időközönként tisztítsd meg kotyogósod alaposabban!

A kávéfőzőt szétszerelve, vedd ki a tömítést és a szűrőt, ellenőrizzük, hogy nincs-e esetleg eltömődve. Ha szükségét látod, egy finom sörtéjű fogkefével vagy akár egy tű hegyével is óvatosan megtisztíthatod a szűrőt. A tömítést pedig egyszerűen töröld át vizes konyharuhával.

A kotyogós alsó tartályának tisztítása:

Töltsd fel vízzel, adj hozzá 1-2 teáskanál (kotyogós méretétől függően) citromsavat vagy ecetet, szereld össze és kávé hozzáadása nélkül forrald fel. Ezt majd öntsd ki és öblítsd el a szétszerelt részeket.

 

Hogyan távolítsd el a vízkövet?

A vízkő túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében ajánlott szűrt vagy palackozott vizet használni. Valójában a csapvíz gyakran nagyon kemény, ami a vízkő gyorsabb felhalmozódásához vezet. Ezért célszerű elkerülni a használatát a kávéfőzés és a tisztítás során.

Ahogy a korábbi alsó tartály tisztításánál is írva, ugyanúgy töltsd fel vízzel a kotyogóst, adj hozzá 1-2 teáskanál citromsavat vagy ecetet és főzd ki kávé nélkül, majd öblítsd el.

Forrás: https://www.bialetti.com/ee_en/inspiration/post/how-to-clean-the-coffee-pot-at-home-natural-and-effective-remedies