Indonéziából származó egész szerecsendió, visszazárható tasakban. A fűszer, ami miatt régen háborúk törtek ki és már egy kisebb zsák is egy házat ért Londonban. A paradicsomszósz és a lasagne béchameljének alap fűszere.
A szerecsendió a Myristicacee család tagja és a kelet-indonéziai Banda-szigeteken őshonos. Szerecsendió néven a növény magját értjük, melynek Illata összetéveszthetetlen, édes és aromás, enyhe gyantás és kámforos jegyekkel. Európába a portugálok révén került, akik több mint négy évszázaddal ezelőtt hatalmas kereskedelmi forgalmat bonyolítottak, és a Nyugat megbecsülte azóta is rajong ezért a fűszerért és széles körben használja. Egészben nagyon sokáig eláll a szerecsendió, lereszelve viszont hamar elveszíti intenzív aromáját. Ezért célszerű egészben megvennu és úgy tárolni, majd szükség esetén kézzel reszelni belőle.
A szerecsendiót az olasz konyhában különféle sós receptekhez, például besamelhez és burgonyapüréhez használják, de ravioli, tortellini töltelékét és párolt zöldségeket is ízesítenek vele. Az édes krémeknek, pudingoknak és alma alapú süteményeknek is különleges illatot ad, de a bartenderek is szívesen használják alkoholos italokhoz, például koktélokhoz, forralt borhoz és puncshoz.
Botanikai név: Myristica fragrans