A szegfűszeg egy örökzöld trópusi növény virágbimbója, amelyet a kinyílás előtt betakarítanak. A fűszerek közül a virágból származók közül a legfontosabb. A szegfűszeg aromája erős és csípős, abszolút karakteres.
Felhasználása a konyhában rendkívül változatos. Nagyon jól használható húsleveshez, sertéssülthöz, kekszhez, forralt bor készítéséhez, likőrökhöz, süteményekhez és krémekhez egyaránt. A karácsonyt jelképező fűszerek közé tartozik, az étkezési felhasználás mellett illatos putpourri készítésére vagy citrusfélék díszítésére is szokták használni. Manapság a világ számos trópusi területén nő; Zanzibáron, Indonéziában és Madagaszkáron, de eredetileg a Banda szigetcsoportban, Indonéziától keletre található egy maroknyi apró szigeten őshonos. A porított változat elengedhetetlen fűszer a karácsonyi desszertekben és fűszeres kekszekben.