A "Ras el Hanout" szó szerint azt jelenti: "az üzlet legjobbja", ami minden bizonnyal a keverék kiválóságára, a fűszermester fő művére utal. Valójában ez egy nagyon gazdag és összetett fűszerkeverék, és a recepttől függően számos változata létezik (Marokkóban minden szakácsnak és fűszerkereskedőnek megvan a saját receptje). A marokkói konyhában, de egész Észak-Afrikában is használják ízletes húsos receptekhez, például bárány vagy marha tagine ételekhez, rizs és kuszkusz fűszerezéséhez, vagy "rub"-ként a húsokba dörzsölik sütés előtt. A Ras el Hanout fűszerkeverék összetett aromái miatt érdekes alternatíva egy majonéz (akár vegán) vagy joghurt alapú szósz ízesítésére, amelybe friss zöldségeket, krutont lehet mártogatni, antipastiként.
Összetétel: kubébabors, hosszú bors, koriander, gyömbér, fekete bors, római kömény, barátcserje, nigella, kardamom, malagueta paprika, édesköménymag, kurkuma, szerecsendió, galanga, madárberkenye, csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, babérlevél, jázminszirom, levendulavirág