A kubébabors a Piperaceae botanikai családba tartozik, ismertebb rokonával, a feketeborssal együtt. Kerek, ráncos bogyói vannak, kinézetre a fekete borstól elsősorban a szedéskor rajta hagyott kis szár különbözteti meg. Illata rendkívül kellemes, az íze csípős és enyhén kesernyés, gyantás és gyümölcsös jegyekkel.
Európában már a középkorban nagyra értékelték, de használata az idők során teljesen a háttérbe szorult és napjainkban gykorlatilag alig ismerik. Azonban továbbra is nélkülözhetetlen fűszer az indonéz konyhában, Közép-Afrikában (Benin, Sierra Leone, Kongó) és Marokkóban is gyakran használják. A kubébabors szerepelhet a híres marokkói fűszerkeverék, a "Ras el Hanout" alkotóelemei között.
Ggyümölcsösségéből és kifinomultságából adódóan a kubébabors különösen alkalmas halételek ízesítésére, a cukrászok pedig gyakran használják kreatív, csokoládés vagy gyümölcsös kombinációkhoz. Érdemes kipróbálni például ananász carpaccio vagy citromsorbet ízesítésére.
Származási hely: Indonézia
Botanikai név: piper cubeba