A jávai hosszúbors Délkelet-Ázsiában őshonos. A kis termések, nagyjából mákszemnyi méretűek, egy kis fenyőtobozhoz vagy barkához hasonló virágtüskében csoportosulnak. A feketeborstól teljesen eltérő megjelenése ellenére a hosszúbors is a Piperaceae botanikai családba tartozik. Lágy fűszerességét a szerecsendió, gyömbér és cardamom jegyeitől a gyantán át egészen a citrusfélék árnyalatáig terjedő komplex illatcsokor kíséri.
Mivel kevésbé fűszeres, mint a feketebors, a hosszúbor jól illik a tenger gyümölcseiez, a fehér húsokhoz és a halakhoz. Gyümölcssaláták ízesítésére mindenképpen érdemes kipróbálni, különösen az ananász édes/savanyú jegyeihez passzol.
Borsmalomban nem lehet őrölni, mert túl puha, mozsárban kell törni vagy szerecsendióhoz hasonlóan reszelni, de egészben is fel lehet használni olyan recepteknél, ahol hosszú a főzési idő.
Érdemes a hagyományos receptekben (például cacio e pepe) megpróbálni a feketeborsot hosszúborssal helyettesíteni... meg fog lepődni az eredménytől!
Botanikai név: piper retroactum