Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) egy Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában őshonos évelő növény, amely egy méter magasra nő meg. A fűszer készítéséhez a három-négy éves növények gyökereit használják, melyeket az őszi szezonban takarítanak be, majd szárítanak. A szárított gyökereket megtisztítják és vagy egész darabokban (rudakban) hagyják, vagy nagyobb darabokra vágják, néha megőrlik.
Tejtermék-alapú desszertek, gyümölcssaláták, koktélok és sós ételek, például sült húsok levének, zöldségpürék ízesítésére használható. Az édesgyökér kiemeli az ízeket, így már egy csipet is meghökkentő aromát ad az olyan receptekhez, mint a sáfrányos rizottó, a grillezett vörös hús vagy a vadhús.
Az édesgyökér tulajdonságait már legalább 5000 éve ismeri a kínai gyógyászat, de az ókori görögök és rómaiak is használták (a Glycyrrhiza botanikai név görög eredetű, jelentése "édes gyökér"). A görög hősök édesgyökér-rudat rágtak, hogy feledjék szomjúságukat a csatában, de ezen túl széles körben alkalmazzák a természetgyógyászatban, mivel emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő, májtisztító, vizelethajtó, nyálkahártya-védő, köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van.
Botanikai név: Glycyrrhiza glabra