Az andaliman bors a szecsuáni bors családjába tartozó hamisbors, egy ritka örökzöld növény, amely vadon nő Indonéziában, Észak-Szumátra erdeiben, és szervezetten, azaz ültetvényen nem termeszthető. A vadbors kézi betakarítását csak és kizárólag a helyi lakosság végzi júniusban és novemberben olyan módszerekkel, amelyek nem károsítják a fákat. A gyümölcsöt ezután az őserdő fái közé akasztott bambuszszőnyegeken szárítják; ezzel az eljárással az eredeti tömegük mintegy 90%-át elvesztik a bogyók, de így fejlődnek ki a bors egyedi, erős és kirobbanó érzékszervi jegyei, amelyekben harmonikusan keverednek a kaffir lime, citrom, grapefruit és karkadé (hibiszkusz) jegyek, mandarint és narancsot idéző utóízzel. Az andaliman bors citrusos jegyeinek köszönhetően kiválóan passzol a halakhoz, a tenger gyümölcseihez és a fehér húsokhoz, de likőrök vagy fűszerteák készítésére is használható.
Származási hely: Indonézia
Botanikai név: zanthoxylum acanthopodium