A Montepulciano d’Abruzzo nagy valószínűséggel toszkán eredetű fajta és nem keverendő össze a hasonló nevű, valóban toszkán Vino Nobile di Montepulcianóval, melynek alapját a Sangiovese adja (minimum 70%-ban kell tartalmaznia ezt a fajtát). Az 1968-ban létrehozott Montelpulciano d’Abruzzo DOC egy meglehetősen nagy területet átfogó appelláció, lényegében a teljes, 120 km hosszúságú Adria-part, a tartomány keleti oldala 32 km szélességben ide tartozik, Marchétől Moliséig. Az appelláció alá tartozó boroknak legalább 85%-ban kell Montepulciano d’Abruzzót tartalmaznia, 15% lehet Sangiovese.
A Colline Terramane DOCG már szigorúbb védelmet takar, 2003-ban jött létre és a boroknak 90%-ban kell tartalmaznia Montepulcianót, legfeljebb 10% lehet a Sangiovese. Minimum két év érlelés szükséges, amiből minimum egy évet kell hordóban és fél évet palackban töltenie a bornak. A riserva esetében minimum 3 év az érlelési idő.
A Montepulciano d’Abruzzo kései érésű, robusztus, földes, de mégis elegáns és selymes bor. Színében jellemzően sötét, de tanninjai lágyak, a riserva kivételével már fiatalon is jól fogyasztható.