Vigneti Cenci Franciacorta
A Cenci család szenvedélyéből és elhivatottságából hagyományos módszerekkel készített, tiszta lélekkel és a terroir karakterével rendelkező borok fakadnak. A borok illatosak, telt ízűek, ásványosak és gyümölcsösek, lecsengésük hosszú, aromájuk friss és virágos. Mind az elsődleges, mind a másodlagos erjesztés során kizárólag természetes szőlőcukrot használnak, ami lehetővé teszi, hogy a szőlő elérje a tökéletes fenolos érettségi szintet, ami a Franciacorta borokhoz szükséges. A birtokhoz tartozó közel hat hektáron három szőlőfajtát termesztenek: Chardonnay-t (többféle klónt is), Pinot Bianco-t, amely a gazdaság körüli ősrégi dűlőben termesztenek, és Pinot Nero-t. Évente körülbelül 45000 palack Franciacortát készítenek, hat különböző házasítást töltenek a palackokba.
A Vigneti Cenci szőlőültetvényei Cologne-ben, a Franciacorta régióban találhatók és a Monte Orfano lábánál terülnek el. Ez egy csodálatos, déli fekvésű hegyfok, ásványokban gazdag altalajjal, így tökéletes terep a Pinot Bianco számára, amely szőlő a pincészet koronaékszere. A Monte Orfano terroir garantálja a borok jellegzetes ásványos minőségét és érett gyümölcsízét, amelyet friss, gyümölcsös aromák egészítenek ki.
From the passion and dedication of the Cenci family come wines with a pure soul and the character of the terroir, made by using traditional methods. The wines are fragrant, full-flavoured, mineral and fruity, with a persistent flavour and fresh, floral aromas. Only natural grape sugar is used during both the first and second fermentation, which allows the grapes to reach the perfect level of phenolic maturity for these Franciacorta wines. Three grape varieties are grown on almost six hectares belonging to the estate: Chardonnay, in a number of grape clones, Pinot Bianco, grown on the age-old vineyard around the farmstead, and Pinot Nero. Around 45,000 bottles of Franciacorta are produced every year, which are divided into six different blends.
The Vigneti Cenci vineyards are located in Cologne, in the Franciacorta area, and are spread across the foot of Monte Orfano, a splendid south-facing promontory that benefits from mineral subsoil, making it the perfect terroir for maturing Pinot Bianco grapes, the jewel in the winery’s crown. It is the Monte Orfano terroir that has always guaranteed the wines their distinctive mineral quality and mature fruit flavour, complemented by their fresh, fruity aromas.