Shop: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Open: Mo-Fr 11:00 - 18:30
Phone: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l

Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l

Ég és Föld között I.: Kőszegi Kékfrankos. Szűretlen, derítetlen, természetes bor a kőszegi Kálvária templom melletti legidősebb, 30 éves kékfrankos ültetvényünkről. A szőlőre és a városra az idős templom vigyáz, amelynek tégláit egykor a Kőszegiek kézről kézre adták fel a hegyoldalban. A templom tornyai antennaként teremtik meg a kapcsolatot Ég és Föld között.

Október végén, november elején szüreteltük. Spontán erjedt. Alkohol 12%. Hozzáadott ként nem tartalmaz. A bor kétharmad negyedtöltésű francia hordóban érett nyolc hónapot, a másik része lélegző tartályban. Gravitációs úton palackoztuk.

A Kékfrankos mély gyümölcsössége mellett a hordó fűszerei visszafogott keretként jelennek meg. A meggyes és cseresznyés jegyek mellett az erdei feketebogyós gyümölcsök fűszerei jellemzik és hibiszkusz. Könnyű testű, mégis meglepő mélységek. Hosszú lecsengésű bor, amely fiatalon is jól iható.
12 500 Ft
Out of stock
Details

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Info
Manufacturer
Unger Bormanufaktúra
Place of origin
Magyarország
Total acidity (g/l)
6.4
PH
3.28
Variety / Cultivar
100% Kékfrankos
Vineyard
Kőszeg
Color
Vörös
Alcohol content %
12.8
Teljes savtartalom
6.4
Csomagajánlatok
Similar products