HOLIDAY OPENING HOURS

We are also open on Saturdays before Christmas from 10 am to 2 pm!
Last opening hours before Christmas: December 23rd 11:00 am - 6:30 pm
We are only open on December 30th between the two holidays.
New Year's opening: Monday, January 6th, 2025

FULFILLING ORDERS

Courier or parcel point orders placed by December 19th will most likely arrive before Christmas. Orders received later will be handed over to the courier service on December 30th and will be delivered on January 2nd.

Do you have a question? Don't hesitate to call us! +36 20 567 4222

Shop: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.

Opening hours and customer service: Mo - Fri 11:00 - 18:30

Unger Bormanufaktúra - "Ördög" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l

Ég és Föld között I.: Kőszegi Kékfrankos. Szűretlen, derítetlen, természetes bor a kőszegi Kálvária templom melletti legidősebb, 30 éves kékfrankos ültetvényünkről. A szőlőre és a városra az idős templom vigyáz, amelynek tégláit egykor a Kőszegiek kézről kézre adták fel a hegyoldalban. A templom tornyai antennaként teremtik meg a kapcsolatot Ég és Föld között.

Október végén, november elején szüreteltük. Spontán erjedt. Alkohol 12%. Hozzáadott ként nem tartalmaz. A bor kétharmad negyedtöltésű francia hordóban érett nyolc hónapot, a másik része lélegző tartályban. Gravitációs úton palackoztuk.

A Kékfrankos mély gyümölcsössége mellett a hordó fűszerei visszafogott keretként jelennek meg. A meggyes és cseresznyés jegyek mellett az erdei feketebogyós gyümölcsök fűszerei jellemzik és hibiszkusz. Könnyű testű, mégis meglepő mélységek. Hosszú lecsengésű bor, amely fiatalon is jól iható.
12 500 Ft
Details

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Info
Manufacturer:
Unger Bormanufaktúra
Place of origin:
Magyarország
Total acidity (g/l):
6.4
PH:
3.28
Variety / Cultivar:
100% Kékfrankos
Vineyard:
Kőszeg
Color:
Vörös
Alcohol content %:
12.8
Teljes savtartalom:
6.4
Csomagajánlatok
Opinions
Be the first to review this product!
Similar products