Shop: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Open: Mo-Fr 11:00 - 18:30
Phone: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l

Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l

Ég és Föld között I.: Kőszegi Kékfrankos. Szűretlen, derítetlen, természetes bor a kőszegi Kálvária templom melletti legidősebb, 30 éves kékfrankos ültetvényünkről. A szőlőre és a városra az idős templom vigyáz, amelynek tégláit egykor a Kőszegiek kézről kézre adták fel a hegyoldalban. A templom tornyai antennaként teremtik meg a kapcsolatot Ég és Föld között.

Október végén, november elején szüreteltük. Spontán erjedt. Alkohol 12%. Hozzáadott ként nem tartalmaz. A bor kétharmad negyedtöltésű francia hordóban érett nyolc hónapot, a másik része lélegző tartályban. Gravitációs úton palackoztuk.

A Kékfrankos mély gyümölcsössége mellett a hordó fűszerei visszafogott keretként jelennek meg. A meggyes és cseresznyés jegyek mellett az erdei feketebogyós gyümölcsök fűszerei jellemzik és hibiszkusz. Könnyű testű, mégis meglepő mélységek. Hosszú lecsengésű bor, amely fiatalon is jól iható.
9 500 Ft
Out of stock
Details

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Info
Manufacturer
Unger Bormanufaktúra
Place of origin
Magyarország
Total acidity (g/l)
5.7
PH
3.45
Variety / Cultivar
100% Kékfrankos
Vineyard
Kőszeg
Color
Vörös
Alcohol content %
12
Teljes savtartalom
5.7
Csomagajánlatok
Similar products