A csicseriborsóliszt egy igazi jolly joker a konyhában, mindamellett, hogy tele van értékes tápanyagokkal – magas a fehérjetartalma, már egy kis adag is fedezi a napi folsavszükségletet, tele van vassal, rézzel, magnéziummal és foszforral. Sűrű liszt, ami nagyon jól teljesít, amikor kötőanyagként használjuk, a vele készült kenyereknek és süteményeknek pedig erős, mégis lágy textúrát ad. Nagyszerű alapanyaga lehet pitának vagy tortillának, palacsinta is készíthető belőle, ráadásul az íze rendkívül finom, enyhén diós-mogyorós, de egyáltalán nem tolakodó.
Ha mindez nem volna elég, íme még pár indok, hogy miért használjunk csicseriborsólisztet: kifejezetten gazdag polifenolokban, a fehér liszthez képest alacsonyabb a kalória- és szénhidráttartalma, viszont bővelkedik rostokban és laktatóbbnak érződik, tehát kevesebb mennyiség is csillapítja éhségünket.
S mit szeretnek készíteni belőle az olaszok? Leginkább panellét, ami gyakorlatilag egy csicseriborsó-polenta és kiváló köretként, antipastoként, de olajban kisütve snacknek is, vagy cecinát (másnéven farinatát vagy torta di cecit), azaz olívaolajas, forró sütőben sült csicseriborsó-lepényt - érdemes elolvasni a receptet!