Shop: 1067 Budapest, Teréz krt. 9.
Open: Mo-Fr 11:00 - 18:30
Phone: +36 20 567 4222

Unger Bormanufaktúra - Fiatal Kálvária reserve Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l

Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l
Unger Bormanufaktúra - "Fiatal Kálvária" Kőszegi Kékfrankos/Blaufränkisch 0.75l

"Ég és Föld között II.: Kőszegi Kékfrankos. Szűretlen, derítetlen, természetes bor a kőszegi Kálvária templom melletti saját telepítésű Kékfrankos ültetvényünk első szüretéből. Az oltványokat erre a területre és éghajlatra szelektálták.

Szeptember végi, október eleji szüret. Néhány nap hidegáztatást követően spontán erjedt. Gravitációs úton palackoztuk.

Mély rubinvörös szín, szinte átláthatatlan. Illatában és ízében is először cseresznyevirág, majd csupa pirosbogyós gyümölcs. A háttérben érezni az érett erdei gyümölcsök törékeny, de markáns, gazdag ízeit és fűszereit. Feszes, roppanós savak, magas szintű energia és elegancia, jó egyensúly. 2021-ben kóstolva arcátlanul fiatal, mégis már jól iható, hosszú életű bor. A Kékfrankos törékeny, kecses arca. 

Nyitást követően várj vele legalább egy órát. Ne hagyd felmelegedni. 20 fok körül mutatja a legszebb arcát."

 

7 100 Ft
Unit price: 9 467 Ft/l
Out of stock
Details

A kőszegi bor minősége és jellemzői a sajátos kőszegi természeti környezetnek és emberi tényezőknek köszönhetőek (terroir). A borok különbözőek más borvidékek boraitól, és más adottságokkal bírnak a Soproni borvidék egyéb körzeteihez (Sopron, Vaskeresztes) képest, továbbá eltérő karakterűek a közelben található ausztriai területek (Közép-Burgenland, Lutzmansburg) boraitól is. Az eltérő karakter elsősorban az Alpok közelségére, a talajra, és a sajátos klímára vezethető vissza.

A kőszegi borok jellemzőit nagyban meghatározza a szubalpin éghajlat, az Alpok hatása, az Alpok közelsége mellett a területek hegyvidéknek való kitettsége, a szőlők tengerszint feletti magassága (már a város tengerszint feletti magassága is 300 méter közeli; a legmagasabb szőlő 450 méter magasan található), amelynek köszönhetően forró nyári napok után is hűvösek az éjszakák, valamint a napos órák alacsony száma is.

A kőszegi borok sajátossága szempontjából szerepe van a talajnak, elsősorban az alapkőzetnek. A hűvös szubalpin klíma mellett a filites, kvarcos alapkőzet is hozzájárul ahhoz, hogy feszes savszerkezetű borok születhessenek. A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A történelmi dűlők egyes kőzetei, akárcsak a mikroklíma, eltérnek egymástól. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala), agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

A Kőszeg környéki bortermelés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ennek emlékét dűlőnevek őrzi (Pogányok dűlő, ahol Bacchus szobrot is találtak). Az Anjou időkben a kőszegi bor hírneve messzire eljutott. A város többek között ennek köszönhette különleges kereskedelmi státuszát és a királyi városi rangot (1328). A dűlők neveiről már ebből a korból vannak feljegyzések. Az 1649-es kőszegi szőlőhegyi- és kimérési szabályozás az egyik legrégebbi magyar nyelvű szőlőszabályzat. A „Szőlő Jövésnek Könyve“ pedig Kőszeg legjelentősebb szőlészeti és borászati, Európában is egyedülálló kultúrtörténeti dokumentuma. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta ma is vezetik, de gyökerei még korábbra nyúlnak vissza.

Info
Manufacturer
Unger Bormanufaktúra
Place of origin
Hungary
Total acidity (g/l)
5.7
PH
3.45
Variety / Cultivar
Kékfrankos/Blaufränkisch
Vineyard
Kőszeg
Color
red
Alcohol content %
12
Manufacturer
Unger Bormanufaktúra
Csomagajánlatok
Additional products
Similar products