Ennek a tésztaformának megvan a pontos születési dátuma: 1865. március 11 -én Giovanni Battista Capurro, a Genova melletti San Martino d'Albanóból származó tésztakészítő egy olyan gépet szabadalmaztatott, amely képes volt átlósan vágni a tésztát anélkül, hogy eltörné. Addig a tésztát kézzel, ollóval vágták, szabálytalan és szaggatott széleket hagyva a végterméken. A penne egy nagyon sokoldalú tésztafajta, ennek következtében rendkívül népszerű Olaszországban és szerte a világban. Hengeres alakja miatt a szósz könnyen a tésztadarabok belsejébe kerül. A rigate, azaz a barázdált változat lehetővé teszi, hogy a mártás könnyebben a tészta felületéhez tapadjon, így minden falat gazdag és ízletes lesz. Ezt a tésztaformát leggyakrabban nehezebb hús- vagy paradicsomalapú mártásokkal tálalják, nem igazán tenger gyümölcseivel vagy könnyű krémes mártásokkal. Nagyon népszerű választás sült tésztaételekhez és tésztasalátákhoz is. Ez a változat teljes kiőrlésű bio tönkölybúzából készül.
A Pasta Zaccagni termékei csak a legjobb minőségű tönkölybúzával és tiszta Majella hegyi forrásvízzel készülnek. Az alacsony hőmérsékleten, hosszan tartó és lágy szárítás garantálja az egyedülálló és értékes tésztát, amely tökéletes minőséget visz az otthonok és éttermek asztalaira a világ minden táján.