Az olaszok csaknem 700 éve készítenek orecchiettét és a tészta elkészítésének módja nagyon kevéssé változott. Bár az orecchiette tészta hagyományosan Pugliából és a szomszédos Basilicatából származik, manapság Olaszország egész területén nagyon népszerű. Az „orecchiette” szó „kis füleket” jelent és a név nyilvánvalóan a formából ered. Az orecchiette állítólag a 12. és 13. század között vált népszerűvé Pugliában, tehát meglehetősen ősi eredetű tészta. Egyes ételtörténészek szerint eredetileg a 13. század folyamán Provence-ból érkezett Dél-Itáliába az Angevinekkel, akik „crosets” néven hoztak magukkal egy hasonló formájú tésztát. A pugliai orecchiette mérete változhat, a tészta elkészítésének helyétől és a felhasznált összetevőktől függően. Hagyományosan brokkolirüggyel (rapini) főzik, amelyet olaszul „cima di rapa” néven ismernek, de a nagyobbakat gyakran fogyasztják zöldségekkel, a kisebbeket húsmártással vagy raguval vagy paradicsommártással és apró húsgombóccal.
A Pasta Zaccagni termékei csak a legjobb minőségű durumbúzadarával és tiszta Majella hegyi forrásvízzel készülnek. Az alacsony hőmérsékleten, hosszan tartó és lágy szárítás garantálja az egyedülálló és értékes tésztát, amely tökéletes minőséget visz az otthonok és éttermek asztalaira a világ minden táján.