A tönkölybúza, vagy más néven ősbúza gyógyír lehet az úgynevezett "civilizációs" betegségekre, ezért nem hiányozhat a minőségi- és egészséges étrendből. Szinte mindenféle tápanyagot tartalmaz és kiválóan erősíti az immunrendszert.
Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést és csökkenti az érelmeszesedést. A tönköly gabona kevesebb kalóriát is tartalmaz, alacsony glikémiás indexszel.
Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Hosszú távú, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint s az érfalakon lerakódott zsírréteg.
Alacsony kalóriatartalmával jól alkalmazható fogyókúrás étrendekbe, kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. Arra azonban figyeljünk, hogy a tönköly nem gluténmentes, lisztérzékenyek diétájában nem alkalmazható.
A Sobrino malom organikus liszteket készít kézműves és otthoni kenyérkészítéshez. A helyi gabonatermelési szokások biztosítják, hogy az alapanyagok nem génmódosítottak, valamint az őrlés folyamata olyan módszerekkel zajlik, amelyek megőrzik a késztermék tápanyagtartalmát és javítják a liszt minőségét.
A termék ökológiai gazdálkodásból származik.
Tartósítószer mentes.
A tönkölyliszttel bármilyen ételben remekül helyettesíthetjük a búzalisztet. Készíthetünk vele palacsintát, piskótát, kevert tésztákat, kelt tésztát. Azzal azonban számoljunk, hogy a tönkölyliszttel készített tészta nehezebben kel meg. A tönkölybúza lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is remek tészta gyúrható.