A grissini sok étteremben, de otthonokban is kedvelt az asztalokon. Ezt a finom, ropogós kenyérrudat általában előételként fogyasztják, akár egy kis pármai sonkával.
A kenyérrúd készítése úgy kezdődött, hogy a tésztát, ami csak lisztből, vízből és sóból állt, egy ceruza alakú rúdra feltekerték és ropogósra sütötték. Sokan úgy vélik, hogy első megjelenésük a 14. század környékére tehető, Torino városába és a környező vidékre. A Grissino Torinese vagy a torinói stílusú kenyérrudak nagyon népszerűek lettek. Különféle történeteket hallhatunk, de valószínűleg az ötlet egy szakácstól ered, amikor a megmaradt kenyértésztával próbált kísérletezni.
Ma már ennek az egyszerű kenyérrúdnak mindenféle változata létezik, az igazi kemény, ropogóstól a már szinte kenyérpuhaságúig. Készítik fűszeresen, megcsavarják, sőt még csokoládéba is mártják.